Antibiotikët më të fuqishëm natyrorë që vrasin të gjitha bakteret

Antibiotikët kanë dy, le të themi, anë ose efekte të kundërta. Ato na ndihmojnë të trajtojmë infeksionet bakteriale, por nga ana tjetër, mund të ndikojnë negativisht në shumë procese në trup.

Në shumicën e njerëzve, ato mund të shkaktojnë shkatërrim të florës së zorrëve, gjë që mund të kundërshtohet duke marrë rregullisht prebiotikë dhe probiotikë, të cilët furnizojnë trupin tonë me baktere të mira të zorrëve dhe u japin atyre lëndët ushqyese të nevojshme për zhvillimin e tyre.

Nga ana tjetër, në luftën kundër baktereve të këqija po rritet rreziku që bakteret të bëhen të adaptueshme dhe rezistente ndaj antibiotikëve.

Çfarë janë antibiotikët?

Antibiotikët janë ilaçe që luftojnë infeksionet e pakëndshme të shkaktuara nga lloje të ndryshme bakteresh. Ata e bëjnë këtë ose duke vrarë bakteret ose duke e vështirësuar rritjen dhe shumimin e baktereve.

Shumica e baktereve janë të padëmshme apo edhe të dobishme për njerëzit, sepse, për shembull, ato kujdesen për shëndetin e zorrëve tona, gjë që është shumë e rëndësishme për një sistem të fortë imunitar, por disa të tjera mund të shkaktojnë lloje të ndryshme të infeksioneve dhe inflamacioneve në trupin tonë.

Problemi me antibiotikët është se ata shkatërrojnë bakteret e mira dhe të këqija, të cilat nga njëra anë mund të na ndihmojnë, por nga ana tjetër mund të shkatërrojnë sistemin tonë imunitar.

Për shkak se antibiotikët mjekësorë janë shumë të fortë, gjithnjë e më shumë njerëz përdorin ushqime natyrale, të cilat kanë efekte antibiotike dhe anti-inflamatore, si dhe mund të ndihmojnë në forcimin e florës sonë të zorrëve, si për qëllime parandaluese ashtu edhe kuruese.

Antibiotikët më të fuqishëm natyrorë në luftën kundër baktereve

I dashur

Përveçse është i shijshëm, mjalti është një nga ilaçet më të mira natyrale dhe njerëzit e kanë përdorur për mijëra vjet për të lehtësuar problemet shëndetësore. Është i njohur për vetitë e tij anti-inflamatore dhe antibiotike. Kjo është kryesisht për shkak të pranisë së dy përbërësve – peroksid hidrogjeni dhe një sasi të madhe sheqeri natyral, të cilët pengojnë rritjen dhe riprodhimin e baktereve të dëmshme.

Mjalti me një vlerë të ulët pH heq lagështinë nga bakteret, duke i bërë ato të dehidratohen dhe të vdesin me kalimin e kohës. Njerëzit e kanë përdorur prej kohësh gjithashtu për të trajtuar dhe dezinfektuar plagët sipërfaqësore.

Qepë

Edhe pse na bën të qajmë dhe shumë njerëzve u duket e pakëndshme për shije, qepa mund të jetë një zgjidhje e shkëlqyer në luftën kundër baktereve të dëmshme. Është më efektive nëse e copëtoni dhe e lini të qëndrojë për pak kohë për të rritur sasinë e fitonutrientëve që çlirohen prej tij.

Fitonutrientët janë lëndë ushqyese që gjenden vetëm në bimë dhe u japin perimeve, frutave, erëzave dhe barishteve ngjyrat e tyre karakteristike. Ata kanë veti shumë të forta antibiotike dhe gjithashtu veprojnë si antioksidantë. Qepët mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe dhimbjes, por janë më efektive kur hahen të papërpunuara.

Qepë

Ashtu si qepa, rekomandohet të grisni imët një thelpi hudhër dhe ta lini të qëndrojë për pak kohë për të çliruar sa më shumë fitonutrientë. Hudhra është njohur prej kohësh si një nga lëndët ushqyese më të mira natyrore me efekte të forta antibakteriale dhe antimikrobike.

Mund të luftojë me sukses shumë lloje bakteresh dhe virusesh, si dhe infeksione dhe inflamacione si ftohja, gripi dhe dhimbjet e dhëmbëve.

Uthull molle

Uthulla e mollës ka veti antibiotike të cilësisë së lartë për shkak të përmbajtjes së lartë të acidit malik. Parandalon dhe lehtëson problemet e dhimbjes së fytit dhe vret me sukses bakteret që shkaktojnë infeksione.

kanellë

Kanella përshtatet në shumë receta të shijshme, ëmbëlsira dhe pije të nxehta, dhe gjithashtu ka një efekt të fortë antibiotik në luftën kundër baktereve. Funksionon më së miri në trajtimin e infeksioneve mykotike, të cilat janë një nga shkaktarët kryesorë të infeksioneve gastrointestinale.

Do të jetë më efektive nëse e zieni lëvoren e kanellës në ujë të vluar dhe më pas e pini të ftohur për disa ditë rresht. Përveç kësaj, kanella gjithashtu ndihmon në uljen e niveleve të tepërta të sheqerit në gjak në mënyrë natyrale.

Vaji i rigonit

Vaji i rigonit është një antioksidant i fortë me veti të mira anti-inflamatore, ndërsa ndikon pozitivisht edhe në forcimin e sistemit tuaj imunitar. Falë faktit se ka dy përbërës – karvakrolin dhe timolin, mund të luftojë me sukses bakteret dhe kërpudhat e dëmshme, si dhe kundër atyre llojeve të baktereve që janë bërë rezistente ndaj antibiotikëve.

Vaji i rigonit gjithashtu konsumohet më së miri duke hedhur disa pika në ujë dhe duke e pirë përzierjen për disa ditë rresht. Mund ta merrni edhe në kapsula xhelatine si një shtesë diete.

Karafil

Karafili është veçanërisht efektiv në luftimin e baktereve të dëmshme që grumbullohen në zgavrën me gojë. Kjo mundësohet nga një përbërës i quajtur eugenol.

Echinacea

Echinacea, e njohur edhe si lule kone amerikane ose vjollcë, përdoret shpesh për të trajtuar lloje të ndryshme infeksionesh dhe plagësh sipërfaqësore. Ka një aftësi të mirë për të vrarë bakteret që shkaktojnë dhimbje të fytit, por gjithashtu shkatërron llojet e tjera të baktereve dhe lufton inflamacionin e shkaktuar nga këto baktere.

Ushqime të tjera natyrale që kanë veti antibiotike dhe mund t’ju ndihmojnë të vrisni bakteret e dëmshme janë rrika, rrënja e xhenxhefilit, vitamina C dhe ushqimet që përmbajnë sasi të larta të kësaj vitamine, si dhe ekstrakte eukalipt.

Sigurisht, para së gjithash, gjithmonë konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të merrni ndonjë ilaç natyral, pasi edhe ilaçet natyrale mund të kenë efekte anësore të pakëndshme.

LEXO EDHE:

Back to top button