Apple duhet të paguajë një gjobë prej gjysmë miliardë dollarësh për ngadalësimin e iPhone

Apple duhet të paguajë një gjobë prej gjysmë miliardë dollarësh për ngadalësimin e iPhone

Apple do t’i paguajë secilit prej paditësve, të cilët iu bashkuan aksionit në 2020, rreth 65 dollarë. Padia u ngrit pasi Apple pranoi se kishte ngadalësuar disa modele iPhone në 2017.

Modelet e pranueshme që mbulohen nga kjo padi përfshijnë iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus dhe SE me iOS 10.2.1 ose më vonë përpara datës 21 dhjetor 2017 dhe iPhone 7 dhe 7 Plus me iOS 11.2 ose më vonë përpara së njëjtës datë.

Sipas marrëveshjes, më shumë se tre milionë paditës u shpërblyen gjithsej nga 310 deri në 500 milionë dollarë, por saktësisht se sa do t’u paguhet klientëve nuk është plotësisht e qartë, por përllogaritja rezulton se ata do të marrin 65 dollarë secili. Megjithatë, vetëm disa pronarë të këtyre modeleve iPhone do të marrin para sepse afati i fundit për të marrë pjesë në padi ishte 6 tetor 2020.

Në vitin 2018, Apple u akuzua për ngadalësimin e qëllimshëm të performancës së këtyre modeleve të iPhone pasi përdoruesit filluan të ankoheshin për mbylljen e papritur të pajisjeve midis 2015 dhe 2016. Fikjet do të ndodhin në mënyrë spontane edhe nëse telefonat kanë më shumë se 30 për qind jetëgjatësi baterie, si rezultat i ndryshimit midis harduerit dhe kërkesave në rritje të përditësimit të vazhdueshëm të iOS, sistemit operativ të iPhone.

Apple i ka pranuar këto ankesa dhe ka lëshuar një përditësim të softuerit për të rregulluar çështjen e mbylljes së pajisjes. Megjithatë, ky nxitim vetëm sa uli performancën e iPhone në përpjekje për të “parandaluar mbylljen e papritur të pajisjes” në kushte të ftohta, kur bateria është bosh ose e vjetër.

Pasi pranoi në vitin 2017 se qëllimisht ngadalësoi disa modele të vjetra iPhone për të parandaluar probleme të tjera të mbylljes, Apple po përballet me një padi, raporton ZDnet.

LEXO EDHE:

Back to top button