Arkeologët peruan zbuluan rreth 30 varre nga para epokës së Inkave

Arkeologët peruan kanë zbuluar rreth 30 varre para-inkas në një varrezë që i përkiste popullit Chancay, një grup që banoi në luginat e bregdetit qendror të Perusë nga viti 1000 deri në vitin 1500.

Varret e sapo zbuluara 800-vjeçare i kanë lejuar ekspertët të mësojnë më shumë për kulturën e pakët të studiuar Chankay, tha për Reuters arkeologu i Universitetit të San Marcos, Pieter Van Dalen.

Arkeologët nga Universiteti i San Marcos janë duke punuar në një varr që i përket kulturës parakolumbiane Shantay të gjetur në një varrezë në malin Macatón në Luginën Huaral veri-qendrore të Perusë.

“Gjatë vitit të fundit ne kemi zbuluar më shumë se 2000 gërmime në varreza të ndryshme të kulturës Chankay”, shtoi ai.Pamjet tregojnë arkeologët në varreza duke pastruar pluhurin nga vazot e formave të ndryshme.

Varret e gërmuara u përkisnin njerëzve nga klasa të ndryshme shoqërore, sipas Van Dalen, i cili vuri në dukje se disa u gjetën deri në pesë metra nën sipërfaqe dhe i përkisnin elitës së popullit Chankai.

LEXO EDHE:

Back to top button