Arktiku mund të ketë verë “pa akull” në dekadën e ardhshme, thonë shkencëtarët

Arktiku mund të përjetojë ditët e para të verës "pa akull" në dekadën e ardhshme për shkak të emetimeve nga djegia e karburanteve fosile, kanë njoftuar shkencëtarët, raporton Guardian

Kjo do të transformojë habitatin unik, shtëpia e arinjve polarë, fokave dhe detit, nga një “Arktik i bardhë” në një “Arktik blu” gjatë muajve të verës, thonë shkencëtarët. Llogaritja e përdorur për “pa akull” nënkupton më pak se 1 metër kilometër katror, ​​në të cilin rast Arktiku do të ishte kryesisht ujë.

Gjetjet, të publikuara në revistën Nature Reviews Earth and Environment, sugjerojnë se dita e parë e Arktikut pa akull mund të ndodhë më shumë se 10 vjet më herët se parashikimet e mëparshme.

Autorët thonë se muajt e qëndrueshëm të shtatorit pa akull mund të priten nga 2035 deri në 2067. Viti i saktë në atë periudhë varet nga sa shpejt bota zvogëlon sasinë e karburanteve fosile të djegura.

Deri në fund të shekullit, ekziston mundësia për kushte pa akull midis majit dhe janarit sipas skenarit me emetim të lartë dhe nga gushti deri në tetor sipas skenarit me emetim të ulët.

Alexandra Yan, profesoreshë e asociuar e shkencave atmosferike dhe oqeanike në Universitetin e Kolorados Boulder dhe autori kryesor i studimit, tha: “Kjo do ta transformojë Arktikun në një mjedis krejtësisht të ndryshëm, nga një Arktik i bardhë veror në një Arktik blu. Pra, edhe nëse kushtet pa akull janë të pashmangshme, ne ende duhet të mbajmë emetimet tona sa më të ulëta që të jetë e mundur për të shmangur kushte të zgjatura pa akull.”

Megjithatë, ka potencial për të zgjidhur këtë problem, tha ajo.

“Ndryshe nga shtresa e akullit të Grenlandës, e cila u deshën mijëra vjet për t’u formuar, edhe nëse shkrinim të gjithë akullin e detit Arktik dhe më pas të kuptojmë se si të rikthejmë CO2 nga atmosfera në të ardhmen për të ndryshuar ngrohjen, akulli i detit do të kthehet. në një dekadë”, tha Jan.

Nuk janë vetëm kafshët e egra të Arktikut që do të vuajnë ndërsa habitati i tyre shkrihet; njerëzit që jetojnë në bregdet do të përballen gjithashtu me sfida. Akulli i detit zvogëlon efektet e valëve të oqeanit në bregdet, që do të thotë se nëse humbet valët do të jenë më të forta dhe më të mëdha dhe do të shkaktojnë më shumë erozion.

LEXO EDHE:

Back to top button