Astronauti që eci për herë të parë në hapësirë

Astronauti që eci për herë të parë në hapësirë

Edward White më 3 qershor 1965, eci për herë të parë në hapësirë.

Astronauti amerikan doli nga sonda “Gemini” në një lartësi 216 km mbi Tokë. I lidhur në anijen kozmike me një tub prej shtatë metrash që i siguronte oksigjen dhe komunikim, White përdori një mjet të veçantë dore për të manovruar në hapësirë.

Edhe pse dalja nga anija ishte parashikuar vetëm për 12 minuta, White, i kënaqur nga kjo eksperiencë, vazhdoi ecjen në hapësirë deri në 20 minuta.

Drejtorit të udhëtimit në Hjuston iu desh ta urdhëronte astronautin të kthehej serish në anije.

Ecja në hapësirë në vitin 1965, dëshmoi se njerëzit mund të punonin në një mjedis armiqësor jashtë anijes së tyre të hapësirës.

Jo më shumë se dy vjet mbas kësaj ngjarjeje historike, astronauti Edward White vdiq nga zjarri ndërkohë që po përgatitej për një mision tjetër në hapësirë.

LEXO EDHE:

Back to top button