Banesa e Titos në Manhatan është shitur për 50 milionë dollarë, sa i takon Maqedonisë nga shitja?

Një nga apartamentet më të vjetra në Nju Jork, të cilin Jugosllavia e bleu në vitin 1946, është shitur për 50 milionë dollarë në para, konfirmoi agjencia më e madhe e pasurive të paluajtshme në Shtetet e Bashkuara, Douglas Elliman Real Estate.

Agjencia tha se shiti rezidencën e Nju Jorkut, përndryshe ish-rezidencën e një misioni jugosllav në Kombet e Bashkuara, në Avenue prestigjioze të Pestë të Manhatanit, për çmimin e plotë të kërkuar prej 50 milionë dollarësh në para.

Shitësi i vilës, e cila përdorej edhe nga Misioni i Përhershëm i Serbisë në OKB, është pesë shtetet pasardhëse të ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, Sllovenia, Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia e Veriut dhe Serbia dhe vila. është blerë nga një kompani me adresë në Nju Jork.

“Pronari i ri sapo ka blerë një pjesë të rëndësishme të historisë së Nju Jorkut,” tha Tristan Harper, agjenti i Douglas Elliman Real Estate që mbylli marrëveshjen. Ai theksoi se presidenti i ish-RSFJ-së, Josip Broz Tito, “edhe pse komunist, kishte një shije shumë të mirë për pronat e paluajtshme”. Sipas agjentit, vila u ofrua për herë të parë për shitje në vitin 2017.

Në qershor 2021, u njoftua se ishte marrë një ofertë në para prej 50 milionë dollarësh për blerjen e vilës dhe se vendet shitëse (pasardhës të RSFJ-së) kishin arritur një konsensus për shitjen.

Mediat serbe cituan Sekretarin e Shtetit në Ministrinë e Punëve të Jashtme, Nemanja Staroviç, të ketë thënë në shkurt se në bazë të Aneksit B të Marrëveshjes për Trashëgimin e Pronave të ish-RSFJ-së jashtë vendit, Serbia ka të drejtë në më pak se 40 për qind të parave. nga shitja e godinës.e misionit të përhershëm në Nju Jork.

Përfaqësuesi i Serbisë në Komitetin e Përbashkët për trashëgiminë e pasurisë së DKP të RSFJ-së, Sekretari i Përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme Veljko Odaloviq, dikur tha se me shitjen, Serbia do të çlirohet nga shpenzimet e mëdha të mirëmbajtjes dhe ruajtjes.

“Apartamenti në Fifth Avenue në Nju Jork, i cili është bllokuar që nga viti 1992 dhe po shpërbëhet, na ka kushtuar 14,000 dollarë në muaj dhe deri më tani gjithsej 2.7 milionë dollarë”, shpjegoi Odalovic.

Aneksi B i Marrëveshjes së Trashëgimisë së RSFJ-së përcakton se nga 123 misionet diplomatike të RSFJ-së, 15 për qind i përkasin Bosnjë-Hercegovinës, 23,5 Kroacisë, 8 Maqedonisë së Veriut, 14 Sllovenisë dhe Serbisë dhe Malit të Zi – të cilat më pas përbënin RFJ – 39,5 për qind.

Sipas një njoftimi për shitje të publikuar më parë, vila është e ndërtuar në katër nivele dhe ka dy kate, 18 dhoma, gjashtë tualete dhe një bodrum vere.

Ishte godina e parë që kishte dy ashensorë elektrikë, të cilët janë ende në funksion. Në të është ruajtur pjesa e brendshme origjinale dhe që nga viti 1969 ka qenë nën mbrojtjen e shtetit dhe qytetit të Nju Jorkut.

Gjatë Luftës së Ftohtë, kur edhe Tito qëndroi këtu, gjoja kishte një dhomë në krye që askush nuk mund ta përgjonte, si dhe dritare të padepërtueshme përballë Avenue Fifth.

Pronari i parë i ndërtesës ishte guvernatori i Long Island, Robert Beekman Livingston, pas të cilit ndërtesa quhet Shtëpia e Beekman.

LEXO EDHE:

Back to top button