Bashkimi Evropian shprehu keqardhjen që presidentja Siljanovska-Davkova nuk e përdori emrin kushtetues

Bashkimi Evropian shprehu keqardhjen që presidentja Siljanovska-Davkova nuk e përdori emrin kushtetues

Në një njoftim të shkurtër, shërbimi për shtyp i Bashkimit Evropian thotë se është e rëndësishme të respektohen marrëveshjet ndërkombëtare të detyrueshme për vendin, siç është Marrëveshja e Prespës.

Bashkimi Evropian shpreh keqardhjen që presidentja e re e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Gordana Siljanovska-Davkova, në deklaratën zyrtare nuk e përdori emrin kushtetues të vendit, por vetëm Maqedoninë.

Në njoftimin e shkurtër shtohet: “Bashkimi Evropian rikujton rëndësinë e respektimit të plotë të marrëveshjeve ekzistuese, ligjërisht të detyrueshme, përfshirë Marrëveshjen e Prespës me Greqinë.

Meqë ra fjala, disa orë pas inaugurimit dhe deklaratës solemne të presidentit të ri, në të cilën nuk u shqiptua emri kushtetues, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, shkroi se në mënyrë që Maqedonia e Veriut të vazhdojë rrugën drejt BE-së, duhet respektuar kontratat ndërkombëtare si Prespa.

“Që Maqedonia e Veriut të vazhdojë rrugën e saj të suksesshme për anëtarësim në BE, është më e rëndësishme që vendi të vazhdojë në rrugën e reformave dhe respektimin e plotë të marrëveshjeve të saj detyruese, duke përfshirë edhe Marrëveshjen e Prespës, ka shkruar von der Leyen.

Me reagim më herët ka reaguar edhe Ministria e Punëve të Jashtme greke, nga ku kanë vlerësuar se presidenti maqedonas ka shkelur rëndë Marrëveshjen e Prespës dhe Kushtetutën. Nga aty thanë se përparimi i mëtutjeshëm në marrëdhëniet dypalëshe dhe kursi evropian i Maqedonisë së Veriut varet nga zbatimi i plotë i Marrëveshjes së Prespës dhe mbi të gjitha nga përdorimi i emrit kushtetues të vendit.

 

LEXO EDHE:

Back to top button