BE vendos sanksione të reja ndaj Bjellorusisë

BE vendos sanksione të reja ndaj Bjellorusisë

Bashkimi Evropian ka njoftuar një paketë të re sanksionesh që synojnë Bjellorusinë në përgjigje të mbështetjes së saj të vazhdueshme për luftën e Rusisë në Ukrainë. Masat e reja janë krijuar për të mbyllur zbrazëtirat ekzistuese dhe për të parandaluar anashkalimin e sanksioneve aktuale, duke synuar rritjen e presionit ndaj Bjellorusisë dhe rritjen e efektivitetit të sanksioneve të BE-së kundër Rusisë.

Sipas Këshillit të BE-së, këto sanksione janë në përputhje me ato të vendosura ndaj Rusisë dhe synojnë sektorë të veçantë të ekonomisë bjelloruse, duke përfshirë tregtinë, shërbimet dhe transportin.

Sanksionet e përditësuara zgjerojnë kufizimet e eksportit për mallrat me përdorim të dyfishtë dhe të teknologjisë së avancuar dhe vendosin kufizime të reja për artikuj të tillë si pajisjet e lundrimit detar, teknologjia e rafinimit të naftës dhe mallrat luksoze.

Importet e arit dhe diamanteve, të cilat mund të ndihmojnë në diversifikimin e burimeve të të ardhurave të Bjellorusisë, tani janë të ndaluara. Sanksionet mandatojnë që operatorët e BE-së të sigurojnë që filialet e tyre të huaja të mos dëmtojnë sanksionet dhe të ndalojnë transitin e mallrave të ndjeshme përmes Bjellorusisë.

Kufizimet në shërbimet tani përfshijnë kontabilitetin, auditimin, inxhinierinë dhe reklamimin. Rregullat e transportit janë zgjeruar për të përfshirë rimorkio dhe gjysmërimorkio të regjistruara në Bjellorusi, si dhe kompanitë e BE-së me të paktën 25% pronësi bjelloruse. Paketa e re lejon operatorët e BE-së të kërkojnë kompensim për dëmet që lidhen me zbatimin e sanksioneve.

Raundi i fundit i sanksioneve bazohet në paketën e 14-të të sanksioneve të BE-së ndaj Rusisë, miratuar javën e kaluar, e cila përfshin një ndalim të ri-eksportit të gazit natyror të lëngshëm./KosovaPress

LEXO EDHE:

Back to top button