Biden: Vendimi i Gjykatës së Lartë të Floridës për të kufizuar abortin është skandaloz

Biden: Vendimi i Gjykatës së Lartë të Floridës për të kufizuar abortin është skandaloz

Presidenti amerikan, Joe Biden u bëri thirrje sot votuesve në Florida që të sigurohen që “zëri i tyre të dëgjohet” në nëntor pasi Gjykata e Lartë e shtetit miratoi një ligj që ndalon abortin pas gjashtë javësh të shtatzënisë. Ai e quajti këtë vendim si “ekstrem” dhe “skandaloz”.

Sipas tij, kufizime të tilla vënë në rrezik shëndetin dhe jetën e miliona grave.

Presidenti demokrat, i cili i ka bërë të drejtat e abortit një çështje qendrore të fushatës së tij për një mandat të dytë, siguroi se ai qëndron “me shumicën dërrmuese të amerikanëve që mbështesin të drejtën e grave për të zgjedhur, përfshirë në Florida, ku votuesit do të jenë në gjendje të kenë në nëntor”.

Gjykata e Lartë e shtetit juglindor mori dy vendime të veçanta, një që kufizonte aksesin ndaj abortit në kufij shumë të rreptë dhe tjetri ua lë në dorë votuesve të marrin vendimin përfundimtar.

Nga njëra anë, ai hodhi poshtë një pezullim të një ligji të nënshkruar në ligj në prill 2023 nga guvernatori republikan Ron DeSandis, i cili ndalon abortin përtej gjashtë javëve të shtatzënisë. Prandaj, ky tekst do të hyjë në fuqi brenda 30 ditëve.

Nga ana tjetër, autoriteti më i lartë gjyqësor i shtetit la në fuqi regjistrimin në fletën e votimit për zgjedhjet amerikane në nëntor të një amendamenti që garanton të drejtën e abortit.

Është e zakonshme në SHBA që votuesit të votojnë njëkohësisht në zgjedhjet presidenciale, zgjedhjet e Kongresit dhe për një sërë çështjesh lokale.
Nëse miratohet me të paktën 60% të votave, ky amendament do t’i shtohet Projektligjit të të Drejtave të Floridës./abcnews.al

 

LEXO EDHE:

Back to top button