Biseda në telefon është e dobishme për humorin e të moshuarve

Biseda në telefon është e dobishme për humorin e të moshuarve

Mbështetja psikologjike për të moshuarit përmes telefonit mund të ndihmojë në uljen e vetmisë dhe depresionit, sugjeron një studim i ri. Artikulli u botua në revistën ” The Lancet Healthy Longevity ” .

Shkencëtarët britanikë raportuan se njerëzit që kishin një terapi të tillë me një telefonatë javore për tetë javë, treguan përmirësime në shëndetin mendor. Provat, të udhëhequra nga shkencëtarë nga Universiteti i York-ut në MB, Shkolla Mjekësore Hull York dhe Shërbimi Kombëtar i Shëndetit, pasuan një trajtim të tillë në pacientët që ndiqnin mjekët e përgjithshëm në Angli dhe Uells. Personat e përfshirë në hulumtim kishin një moshë mesatare prej 76 vjeç.

Gjithsej 218 persona morën të ashtuquajturën trajtim “aktivizimi i sjelljes”, dhe 217 persona morën “kujdes të zakonshëm”.

Trajtimi i aktivizimit të sjelljes është një terapi psikologjike që eksploron lidhjen midis pasivitetit dhe humorit të keq. Terapisti dhe pacienti punojnë së bashku për të zhvilluar një plan trajtimi, me qëllimin për të inkurajuar pacientët që të marrin pjesë në “aktivitete më kuptimplote”, duke përfshirë ruajtjen e lidhjeve sociale dhe aktivitetit fizik.

Shkencëtarët përdorën teste të standardizuara për të matur nivelet e depresionit, ankthit dhe vetmisë tek njerëzit e përfshirë në punimin shkencor.

U vu re se niveli i depresionit u ul ndjeshëm në grupin që mori terapinë në krahasim me ata që nuk e morën atë. Studiuesit zbuluan gjithashtu se ata që morën mbështetje psikologjike kishin më pak gjasa të përjetonin ‘vetmi emocionale’, por nuk kishte asnjë provë për një ndryshim në termat e ‘vetmisë sociale’.

“Nuk kishte dallime të rëndësishme midis grupeve për sa i përket ankthit ose cilësisë së jetës së lidhur me shëndetin,” thuhet në artikull.

Gjithashtu theksohet se vetmia ia heq gëzimin jetës shumë të moshuarve, ndaj rezultatet e këtij studimi janë të rëndësishme, sipas Caroline Abrahams, drejtoreshë e shoqatës bamirëse “Age UK” ( Age UK ), kushtuar të moshuarve. .

“Ndër arsyet pse ky studim është i rëndësishëm është se është e lehtë të jesh fatalist për vetminë në jetën e mëvonshme dhe të mendosh se nuk mund të bëhet asgjë për ta zgjidhur atë, por këto gjetje tregojnë se nuk është kështu”, thotë ajo.

“Aktivizimi i sjelljes është një qasje efektive që mund të zvogëlojë simptomat e depresionit dhe vetmisë emocionale në grupet në rrezik. “Rezultatet e këtij testi shtojnë mundësitë për një sërë strategjish për të përmirësuar shëndetin mendor të të moshuarve me kushte të shumta afatgjata”, theksojnë studiuesit.

Provat, të kryera midis shkurtit 2021 dhe shkurtit 2022, synonin të përmirësonin kujdesin për njerëzit që ishin të izoluar socialisht në pandeminë Covid-19. Megjithatë, shkencëtarët besojnë se gjetjet kanë implikime përtej pandemisë në drejtim të reduktimit të numrit të njerëzve që janë në depresion, duke ndihmuar në adresimin e ndikimit të vetmisë. 

LEXO EDHE:

Back to top button