Brokoli ka treguar një tjetër avantazh të veçantë medicinal

Brokoli ka treguar një tjetër avantazh të veçantë medicinal

Një përbërës natyral i gjetur në brokoli premton parandalimin e mpiksjes së gjakut dhe përmirësimin e trajtimit të goditjes, duke ofruar përparime të mundshme në shëndetin kardiovaskular.
Brokoli tregon potencial në parandalimin dhe trajtimin e mpiksjes së gjakut, një faktor i rëndësishëm në goditjet në tru, të cilat janë shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në botë.

Një ekip nga Universiteti i Sidneit hetoi ndërveprimin e 23 komponimeve bimore me trombocitet e gjakut, thelbësore për shërimin e plagëve, por gjithashtu të përfshirë në formimin e mpiksjeve që çojnë në dëmtimin e trurit të shkaktuar nga goditjet në tru. Hulumtimi i tyre u botua në revistën ACS Central Science.
Midis këtyre përbërësve, sulforafani (SFN), i gjetur në perimet krucifere si brokoli, është shfaqur si një agjent i fuqishëm kundër mpiksjes, i njohur më parë për parandalimin e kancerit dhe potencialin e tij për uljen e kolesterolit.

Është treguar se SFN pengon grumbullimin e trombociteve dhe formimin e mpiksjes, potencialisht duke moduluar aktivitetin e proteinës PDIA6, e cila është kritike për parandalimin e mpiksjeve kërcënuese për jetën në organet vitale.

Shkencëtari biomjekësor Quyu Liu nga universiteti australian i lartpërmendur thekson potencialin e dyfishtë të SFN. Jo vetëm që përbërja e brokolit është efektive në përmirësimin e efektivitetit të ilaçeve për mpiksjen e mpiksjes pas goditjes në tru, por mund të përdoret gjithashtu si një mjet parandalues ​​për pacientët që janë në rrezik të lartë të goditjes në tru, tha Liu.

Kombinimi i barnave

Kombinimi i SFN me ilaçet ekzistuese për tretjen e mpiksjes, si aktivizuesi i plazminogenit të indeve (tPA) rrit shumë efektivitetin e tij, duke rritur shkallën e suksesit nga 20 në 60 përqind në modelet e miut, pa rritur rrezikun e gjakderdhjes, të shoqëruar me hollues të zakonshëm të gjakut.

Liu thekson profilin e sigurisë së SFN, mungesën e efekteve anësore të zakonshme të gjakderdhjes, tipike për trajtimet e tjera të goditjes në tru. Ndërsa provat njerëzore janë në vazhdim, shfaqja natyrale e SFN në ushqime të tilla si brokoli sugjeron një rrugë premtuese për parandalimin e goditjes, duke shtuar potencialisht dietat që synojnë shëndetin e zemrës dhe parandalimin e sëmundjeve.
Megjithatë, shtrirja e plotë e potencialit të SFN-së për të reduktuar goditjen në tru dhe fizibiliteti i saj si një masë parandaluese e pavarur kërkon hetim të mëtejshëm, duke pasur parasysh barrën marramendëse globale të goditjes në tru, e cila merr miliona jetë çdo vit dhe lë shumë të mbijetuar me paaftësi të përhershme.

Liu është optimist për implikimet e hulumtimit të ri. Ne jemi shumë të ngazëllyer që kemi izoluar një përbërje natyrale që mund të ketë efekte të jashtëzakonshme të dobishme… Studimet tona do të vazhdojnë të eksplorojnë se si përbërësit shumë të pastruar nga perimet mund të kenë efekte të dobishme në proceset e sëmundjes, beson ai.

LEXO EDHE:

Back to top button