Bullgaria do të marrë gaz natyror të lëngshëm nga SHBA: “Me çmime më të ulëta se ato të Gazprom”

Bullgaria do të marrë dërgesat e gazit natyror të lëngshëm (LNG) të SHBA nga qershori si ndihmë pasi Gazprom i Rusisë ndërpreu furnizimin me gaz, tha qeveria të mërkurën.

Marrëveshja u ra dakord në një takim midis kryeministrit Kiril Petkov dhe nënpresidentes së SHBA Kamala Harris në Uashington, tha qeveria.

“Furnizimet reale të gazit natyror të lëngshëm në Bullgari janë rënë dakord që nga qershori me çmime më të ulëta se ato të Gazprom,” tha qeveria në një deklaratë, pa dhënë detaje .

Më 27 prill, Gazprom ndërpreu furnizimin me gaz për Bullgarinë dhe Poloninë sepse ata refuzuan të paguanin në rubla. Bullgaria konsumon rreth 3 miliardë metra kub gaz në vit, nga të cilat mbi 90% vjen nga Rusia.

Bullgaria ka rritur bisedimet me Azerbajxhanin për të rritur furnizimet me gaz dhe po përpiqet të përfundojë marrëveshje për dërgesat e LNG përmes terminaleve në Greqi dhe Turqi. Ai bëri thirrje gjithashtu për prokurim të përbashkët të gazit nga vendet anëtare të BE për t’i bërë çmimet më konkurruese.

LEXO EDHE:

Back to top button