Byrek me kungull – një ëmbëlsirë e preferuar amerikane ideale për ditët e vjeshtës
Byrek me kungull - një ëmbëlsirë e preferuar amerikane ideale për ditët e vjeshtës
Vjeshta është koha ideale për të provuar një recetë për një byrek të shijshëm dhe me lëng kungull që do të kënaqë të gjithë anëtarët e familjes dhe mysafirët tuaj.
Përbërësit e nevojshëm:
- 250 g miell
- 50 g sheqer
- ½ lugë çaji kripë
- 125 g gjalpë
- 1 vezë
- 2 lugë të mëdha qumësht
për kremin:
- 500 ml qumësht
- 500 gr kungull
- 200 g sheqer
- 2 vezë
- 1 lugë çaji kanellë
Përgatitja:
Mbulojeni kallëpin me letër pjekjeje. Përzieni miellin, kripën dhe sheqerin. Më pas shtoni gjalpin e ftohtë të grirë në kubikë dhe përzieni këtë përzierje me gishta derisa brumi të ngjajë me thërrime të trashë. Më pas shtoni vezën dhe qumështin dhe shpejt e përzieni brumin në një top. Mos e gatuani shumë gjatë, përndryshe brumi nuk do të bëhet krokant. Brumin e mbështjellim me mbështjellës plastik dhe e lëmë në frigorifer për gjysmë ore.
Kungujt për kremin i presim në kubikë të vegjël dhe i vendosim në një tas të madh, bashkë me qumështin. Shtoni sheqerin dhe erëzat dhe lëreni kremin të gatuhet në zjarr të ulët derisa kungulli të zbutet (rreth 15 minuta), por vazhdoni të përzieni që kungulli të mos digjet. Kur të jetë zbutur e rrahim me një mikser. Lëreni kremin të ftohet dhe më pas shtoni vezët e rrahura.
Ngroheni furrën në 180°C. E nxjerrim brumin nga frigoriferi dhe e hollojmë dhe e vendosim në kallëp. Shponi pjesën e poshtme me një pirun dhe vendoseni brumin në frigorifer për dhjetë minuta. Hiqeni brumin nga ngrirja dhe mbulojeni me petë dhe më pas piqeni për 10 minuta.
Hiqeni brumin e pjekur dhe uleni furrën në 160°C. Hidheni kremin në brumë dhe piqni gjithçka së bashku për gjysmë ore. Lëreni tortën të ftohet përpara se ta shërbeni.