Çaji i lëvores së bananes rezulton se ka disa lëndë ushqyese mjaft të shkëlqyera kundër plakjes

Përfitimet shëndetësore
Si bananet ashtu edhe lëvozhgat e bananes mund të ofrojnë përfitime të ndryshme shëndetësore në varësi të nivelit të pjekurisë së tyre. Bananet e papjekura dhe jeshile mund të jenë më efektive në trajtimin e problemeve të tretjes, ndërsa bananet e pjekura dhe të nxira janë treguar se ndihmojnë qelizat e bardha të gjakut të luftojnë sëmundjet dhe infeksionet.

Mbani në mend se shumë nga këto studime janë bërë te minjtë, jo te njerëzit, dhe nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar nëse bananet kanë të njëjtat efekte te njerëzit. Këtu janë disa përfitime të mundshme shëndetësore të lëvores së bananes:

  • Lehtësimi i Depresionit

Nivelet e larta të triptofanit në banane, të kombinuara me B6 në lëvozhgat e bananeve, mund të ndihmojnë në lehtësimin e disa simptomave të depresionit dhe çrregullimeve të tjera të humorit. Triptofani shndërrohet në serotonin ndërsa shpërbëhet, gjë që mund të përmirësojë disponimin tuaj. Vitamina B6 mund të ndihmojë në përmirësimin e gjumit, i cili ka një ndikim pozitiv në humor me kalimin e kohës.

  • Shëndeti i tretjes

Lëvorja e bananes e pasur me fibra mund të ndihmojë në rregullimin e sistemit tretës, duke lehtësuar si kapsllëkun ashtu edhe diarrenë. Ky mund të jetë një përfitim veçanërisht i rëndësishëm i lëvores së bananes për njerëzit me sëmundjen e Crohn-it ose sindromën e zorrës së irrituar.

  • Shikim më i mirë

Vitamina A mund t’ju ndihmojë të mbani sytë tuaj të fortë dhe të shëndetshëm. Kjo vitaminë gjendet me bollëk si në banane ashtu edhe në lëvozhgën e bananes.

  • Mund të ulë rrezikun e kancerit

Lëvoret e bananes janë të mbushura me polifenole, karotenoidë dhe antioksidantë të tjerë që luftojnë radikalet e lira që shkaktojnë kancer në trupin tuaj. Ngrënia e më shumë lëvozhgave të bananes, veçanërisht lëvozhgave jeshile, të papjekura, mund të rrisë nivelet e antioksidantëve dhe të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit. Studimet mbi vetitë antikancerogjene të lëvozhgave të bananes janë bërë në epruveta, jo te njerëzit. Nevojiten kërkime të mëtejshme për të kuptuar nëse lëvozhga e bananes mund të ulë rrezikun e kancerit tek njerëzit.

LEXO EDHE:

Back to top button