Çamçakëzi 10,000-vjeçar zbulon se çfarë hanin adoleshentët e epokës së gurit

10,000 vjet më parë , një grup adoleshentësh në Suedinë e sotme përtypnin copa rrëshire thupër, në të njëjtën mënyrë që fëmijët sot përtypin çamçakëz . Ekspertët nga Universiteti i Stokholmit analizuan ato mbetje për të përcaktuar se çfarë hanin njerëzit në Epokën e Gurit .

Analiza e shkencëtarëve zbuloi mbetje të mishit të drerit dhe troftës, arra dhe se njerëzit e epokës së gurit përpunonin leshin e ujkut dhe dhelprës me dhëmbë dhe vuanin nga sëmundjet e zgavrës me gojë, shkruan revista shkencore britanike ” IflScience” .

– Ka një mori sekuencash të ADN-së në rrëshirën e thuprës së përtypur nga Husebi Cleve, në të kemi gjetur baktere të lidhura me periodontitin, si dhe ADN-në e bimëve dhe kafshëve që janë përtypur më parë – tha Dr. Emrah Kirdok, ekspert nga Departamenti i Bioteknologjisë i Universitetit në Mersin dhe koordinatori i kërkimit, në deklaratë.

Tre copa rrëshirë thupër të përtypur, e cila u përdor si ngjitës gjatë epokës së gurit, u zbuluan në vitet 1990 në një vend të quajtur Husebi Cleve. Në bazë të hulumtimit, u konstatua se mosha e sedimentit në të cilin janë gjetur mostrat është midis 9540 dhe 9890 vjet.

– Kjo na jep një pasqyrë të jetës së një grupi të vogël gjuetarësh-mbledhësish në bregun perëndimor skandinav. Zbuluam se këta adoleshentë hanin drerë, troftë dhe lajthi dhe të paktën njëri prej tyre kishte probleme serioze me dhëmbët – tha Prof. Anders Getterström, ekspert në Qendrën për Paleogjenetikë.

Për të konfirmuar se mostrat e gjetura ishin vërtet të përtypura nga njerëzit, autorët e studimit krahasuan sekuencat e ADN-së së mikrobeve të pranishme në rrëshirë me mikrobiomat moderne dhe të lashta të pështymës dhe gjetën një numër bakteresh të lidhura me periodontitin (sëmundja e mishrave të dhëmbëve), si Treponema denticola. , Streptococcus anginosus dhe Slakia exigu. Specie të tjera bakteriale të gjetura, sipas autorëve të studimit, shkaktojnë karies.

 

LEXO EDHE:

Back to top button