Çfarë do të ndodhë me Grenlandën nëse nuk i arrijmë synimet tona klimatike?

Çfarë do të ndodhë me Grenlandën nëse nuk i arrijmë synimet tona klimatike?

Është e vështirë të vlerësohet se sa e rëndësishme është Grenlanda për ndryshimin e klimës. Nëse i gjithë akulli i tij shkrihej, deti do të ngrihej rreth shtatë metra, sa është lartësia e një shtëpie.

Por çfarë do të ndodhë nëse nuk arrijmë të kufizojmë ngrohjen në 1.5 gradë Celsius? Çfarë ndodh nëse më pas arrijmë ta korrigjojmë atë tejkalim dhe të ulim temperaturat?

Studiuesit kanë publikuar një studim që heton pikërisht këto pyetje.

Shkurtimisht, puna e tyre tregon se skenari më i keq i rënies së shtresës së akullit dhe rritjes së nivelit të detit pasues mund të shmanget nëse arrijmë të ulim temperaturat globale të parashikuara për pas vitit 2100.

Për më tepër, sa më të ulëta dhe më shpejt të bien ato temperatura, aq më të mëdha janë shanset për të minimizuar shkrirjen e akullit dhe rritjen e nivelit të detit.

Ne tashmë e dimë se shtresa e akullit të Grenlandës po humbet më shumë se 300 miliardë metra kub akull në vit, duke rritur aktualisht nivelet globale të detit me më pak se një milimetër në vit. Një nga shqetësimet kryesore është se ngrohja e mëtejshme mund të tejkalojë pragjet kritike.

Ndërsa ajri ngrohet, akulli do të shkrihet, duke zvogëluar lartësinë e sipërfaqes së akullit dhe duke e ekspozuar atë ndaj temperaturave më të ngrohta të ajrit dhe më shumë shkrirjes. Është e rëndësishme të jemi në gjendje të parashikojmë se si shtresa e akullit të Grenlandës do t’i përgjigjet ngrohjes së ardhshme. Për ta arritur këtë, studiuesit në përgjithësi përdorin modele kompjuterike të lëvizjes së akullit.

Në thelb, shtresa e akullit ndahet në dhjetëra mijëra segmente 3D dhe ligjet fizike të lëvizjes së akullit zbatohen për të llogaritur se si ndryshon secili segment gjatë mijëra hapave kohorë, duke marrë parasysh ndryshimet e pritshme klimatike, trashësinë e akullit, etj.

Megjithatë, këto parashikime janë subjekt i pasigurive të konsiderueshme. Është e vështirë të thuhet saktësisht se si lëviz akulli mbi shkëmbinj ose cila mund të jetë temperatura e tij e brendshme. Gjithashtu, qarkullimet atmosferike dhe oqeanike mund të ndryshojnë rrënjësisht gjatë mijëra ose dhjetëra mijëra viteve.

Lajm i mirë dhe lajm i keq

Rezultatet janë magjepsëse. Nëse temperaturat arrijnë 2 gradë ose më shumë dhe qëndrojnë të tilla, atëherë modelet parashikojnë një shembje të konsiderueshme të shtresës së akullit pas disa mijëra vjetësh.

Por gjërat ndryshojnë nëse ngrohja ngadalësohet pas vitit 2100. Për shembull, nëse temperatura stabilizohet në 2200 në më pak se 1.5 gradë Celsius, atëherë shtresa e akullit do të jetë më e vogël se sa është tani, por do të jetë e qëndrueshme.

Por nëse temperaturat nuk ulen, kolapsi i shtresës së akullit dhe rritja e ndjeshme e nivelit të detit janë gjithnjë e më të pashmangshme.

Ndoshta më e keqja mund të shmanget nëse vazhdojmë të punojmë për të ulur temperaturat globale gjatë këtij shekulli dhe në shekullin e ardhshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button