Çfarë duhet të dini përpara se të vendosni të bëheni vegan?

Çdo ndryshim i madh i stilit të jetesës mund të jetë sfidues. Veganizmi në veçanti shpesh konsiderohet i rrezikshëm sepse nuk është për të gjithë.

 Nutricionistja Alexa Bickhart dhe dietologia Samantha Peyser kanë përshkruar disa gjëra që duhen pasur parasysh nëse po planifikoni të kaloni në një mënyrë jetese vegane.

1. Dieta vegane nuk është për të gjithë

“Ndjekja e një diete vegane mund të jetë më sfiduese për dikë që tashmë kërkon kufizime të tjera dietike”, tha dietologia Alexa Bickhart për Huffpost. Ajo thotë se veganizmi mund të jetë sfidues për njerëzit që duhet të shmangin rreptësisht glutenin ose ata me probleme të tretjes që nuk mund të tolerojnë një dietë me fibra të lartë.

Edhe njerëzit që thjesht nuk i pëlqejnë disa ushqime bimore mund të kenë probleme në mbajtjen e një diete të ekuilibruar ndërsa janë vegan.

2. Veganizmi nuk është domosdoshmërisht i shëndetshëm apo i pashëndetshëm

Ka arsye të ndryshme shëndetësore për të shmangur produktet shtazore. Sipas Bickhart, në mënyrë ideale, një dietë vegane duhet të përfshijë ushqime të plota si fruta, perime, drithëra, arra, fara dhe bishtajore.

“Ju mund të keni absolutisht një dietë të ekuilibruar, ushqyese dhe të plotësoni të gjitha nevojat tuaja ushqyese me një dietë vegane”, thotë dietologia Samantha Peyser.

Ajo beson se një person mesatar, vegan ose jo, nuk duhet të shqetësohet me makronutrientët apo aminoacidet, por është më e rëndësishme të fokusohet në një dietë të ekuilibruar dhe të larmishme.

3. Një dietë vegane mund të jetë e shijshme

Ka shumë receta vegane të shëndetshme dhe të shijshme në internet, por për ata që kërkojnë të bëjnë një ndryshim të madh në dietën e tyre, disa rregulla të thjeshta mund të jenë të dobishme.

Pacer i udhëzon klientët e saj të bëjnë “ushqime me bazë bimore”, të përbëra nga 1/4 proteina bimore, 1/4 niseshte ose drithëra, 1/2 perime jo niseshte dhe një deri në dy racione yndyrnash të shëndetshme, si arra. ose avokado.

4. Merrni suplemente

Për disa lëndë ushqyese, është më mirë të merrni një suplement. “Për shkak se vitamina B12 gjendet natyrshëm vetëm në produktet shtazore, njerëzit që ndjekin një dietë vegane janë në rrezik të lartë të mungesës,” vuri në dukje Bickhart.

Rekomandohet që t’i kërkojmë mjekut tonë të testojë nivelet tona të vitaminës D për të parë nëse kemi nevojë për suplement.

Veganizmi është një ndryshim i rëndësishëm i stilit të jetesës. Megjithatë, me një qasje individuale dhe këto këshilla ekspertësh, ne mund të praktikojmë me sukses një dietë vegane.

LEXO EDHE:

Back to top button