Çfarë duhet të hani për të përgatitur trupin tuaj për sezonin e dimrit dhe gripit

Me afrimin e sezonit të dimrit dhe gripit, shumë njerëz po pyesin se si ta parandalojnë atë dhe të rrisin imunitetin e tyre. Ndërsa disa njerëz mbështeten te suplementet, të tjerët mund të mbështeten në zgjedhje të balancuara ushqimore.

Sipas dietologut Kyle Crowley nga Protein Works, çelësi është në ekuilibrin e ushqimit dhe suplementeve. Ai thotë se një përzierje e rregullimeve të dietës sezonale dhe marrjes së suplementeve të përshtatura mund të rrisë ndjeshëm përgjigjen tuaj imune dhe t’ju mbajë elastik gjatë dimrit.

“Çelësi për të mbajtur një sistem të fortë imunitar gjatë sezonit të gripit është të filloni herët,” tha ai, duke shpjeguar, “Forcimi i sistemit tuaj imunitar nuk ka të bëjë vetëm me marrjen e suplementeve kur jeni tashmë të dëshpëruar, por ka të bëjë me integrimin e një sistemi të plotë. plan dietë për të qëndruar një hap përpara.’

Kur bëhet fjalë për suplementet, ai shprehet se vitamina D është e rëndësishme, si dhe suplementet probiotike, zinku, vitamina C dhe magnezi.

Ndërsa suplementet ofrojnë mbështetje të vlefshme, dietologu thekson rëndësinë e një diete të ekuilibruar të mbushur me ushqime të pasura me lëndë ushqyese. Kyle rekomandon përfshirjen e këtyre ushqimeve që forcojnë imunitetin në dietën tuaj të dimrit:

Agrumet dhe manaferrat

Ato janë të pasura me vitaminë C, e cila ndihmon në stimulimin e prodhimit të qelizave të bardha të gjakut. Portokallet, limonët dhe grejpfrutët janë ushqimet kryesore të dimrit, por gjithashtu merrni parasysh shtimin e manave si boronicat dhe luleshtrydhet, të cilat përmbajnë antioksidantë shtesë për të luftuar inflamacionin, rekomandon ajo.

Hudhra dhe xhenxhefil

Hudhra ka qenë prej kohësh e njohur për vetitë e saj për të forcuar imunitetin. Ai përmban alicinë, e cila ka veti antimikrobike që ndihmojnë në luftimin e infeksioneve. Xhenxhefili është një tjetër aleat në luftën kundër gripit dhe ka efekte anti-inflamatore që mund të ndihmojnë në zbutjen e dhimbjes së fytit ose zvogëlimin e ashpërsisë së simptomave të ftohjes.

Perime me gjethe

Spinaqi, lakra jeshile dhe zarzavate të tjera me gjethe janë të pasura me lëndë ushqyese thelbësore si vitamina C, vitamina E dhe beta-karoten, të cilat mbështesin funksionin e sistemit imunitar. Përfshijini ato në vaktet tuaja të përditshme, veçanërisht në supa dhe zierje gjatë muajve të ftohtë.

Ushqim i fermentuar

Ushqimet si kefiri, lakra turshi dhe kosi përmbajnë probiotikë që mund të përmirësojnë natyrshëm shëndetin e zorrëve, duke rritur më tej sistemin tuaj imunitar.

Arra

Bajamet, arrat, farat chia dhe farat e lirit janë të mbushura me vitaminë E, yndyrna të shëndetshme dhe lëndë ushqyese të tjera që forcojnë imunitetin. Ato janë të shkëlqyera për snacking dhe mund të shtohen lehtësisht në vakte ose smoothie.

LEXO EDHE:

Back to top button