Çfarë duhet të presim nga stuhia diellore që do të godasë Tokën nesër?

Një stuhi gjeomagnetike e klasës G1 pritet të godasë fushën magnetike të Tokës nesër, më 6 korrik.

Sipas raportimeve, stuhia diellore do të godasë Tokën nesër, më 6 korrik. Stuhia e ardhshme diellore është rezultat i një njolle diellore që ka nxjerrë një sasi të madhe grimcash diellore drejt Tokës. Tani, grimcat udhëtuese, të njohura gjithashtu si era diellore, janë në rrugën e tyre për të goditur Tokën.

Stuhia gjeomagnetike që rezulton mund të shkaktojë ndërhyrje në sinjalet e radios me valë të shkurtra, si dhe të shkaktojë projeksion aurora. Megjithatë, pyetja është nëse ai është mjaft i fortë për të shkaktuar dëme të mëdha në rrjetin e komunikimit apo satelitët.

Raporti vjen nga faqja e internetit SpaceWeather, e cila konfirmon të dhënat nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA (NOAA). Parashikuesit e NOAA thonë se ka një shans për stuhi më të vogla gjeomagnetike të klasës G1 më 6 korrik, kur rryma e erës diellore pritet të godasë fushën magnetike të Tokës. “Materiali i gaztë rrjedh nga vrima e ngjashme me ciklopët në atmosferën diellore”, thuhet në raport.

Me një klasifikim G1, që tregon llojin më të dobët të stuhisë diellore, fluksi magnetik i hyrjes nuk ka gjasa të dëmtojë satelitët ose sistemet GPS. Megjithatë, ekziston mundësia e ndërhyrjes në frekuencat radio me valë të shkurtra.

NOAA i klasifikon stuhitë diellore në 5 kategori, nga G1 në G5. Një stuhi diellore G5, siç është ngjarja e Carrington sot, jo vetëm që do të dëmtonte satelitët, do të ndikonte në internet dhe rrjetin celular, por gjithashtu mund të shkaktonte dështimin e pajisjeve tona elektronike, si dhe dështimin e rrjetit të energjisë. Ai gjithashtu mund të shkaktojë zjarre në pyje për shkak të rrezatimit të tij shumë të ngarkuar.

Intensiteti dhe frekuenca e stuhive diellore janë rritur në të kaluarën e afërt me rritjen e aktivitetit diellor brenda Diellit. Dielli ndjek një cikël diellor 11-vjeçar dhe po i afrohet fazës së maksimumit diellor, ku është më aktiv dhe mund të shkaktojë stuhi të dhunshme diellore.

Javën e kaluar, NASA njoftoi një fenomen të rrallë ku dy erëra të ndryshme diellore goditën Tokën, duke bërë që magnetosfera të hapet dhe të lëshojë rrezatim të rrezikshëm diellor. Megjithëse stuhia diellore befasuese nuk ishte aq e fortë sa të shkaktonte ndërprerje në sistemet GPS ose satelitët, ajo prodhoi një aurora befasuese për njerëzit në gjerësi më të larta.

Aurorat e shkaktuara nga stuhitë diellore:

LEXO EDHE:

Back to top button