Çfarë duhet t’u thonë prindërit fëmijëve të tyre për të rritur vetëvlerësimin e tyre?

Çfarë duhet t'u thonë prindërit fëmijëve të tyre për të rritur vetëvlerësimin e tyre?

Çdo prind shpreson që fëmija i tyre të jetë i përgjegjshëm, i suksesshëm dhe i lumtur në të ardhmen.

Fëmijëria është koha e përkryer për të filluar t’i inkurajoni dhe t’u jepni mjetet që u nevojiten për t’i ndihmuar ata të arrijnë gjithçka që kanë në mendje. Duke rritur vetëvlerësimin e tyre dhe duke i ndihmuar ata të besojnë në veten e tyre dhe të menaxhojnë emocionet e tyre, ata do të jenë gati të përballen me botën e të rriturve me guxim dhe vendosmëri kur të vijë koha.

Këtu janë disa fraza të fuqishme që mund t’i përdorni në bisedën e përditshme me fëmijën tuaj për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë besim.

“Mund të mbështeteni tek unë” ose “Unë jam këtu për t’ju ndihmuar”

Kur e shihni fëmijën tuaj që dyshon në veten e tij ose dëshiron të bëjë diçka dhe nuk ka guxim ta bëjë atë, kujtojini atij se ju jeni aty për të. Bëjani të ditur se mund të mbështetet tek ju, se ka mbështetjen dhe ndihmën tuaj nëse i nevojitet. Kjo do ta inkurajojë atë të provojë.

Është jetike që fëmijët të mendojnë se mund të mbështeten te prindërit e tyre sa herë që kanë ndonjë problem. Këto fraza do të forcojnë marrëdhëniet midis prindit dhe fëmijës dhe do t’i ofrojnë fëmijës shumë siguri dhe besim. Këto fraza do ta ndihmojnë fëmijën të mos ketë frikë, sepse ai do ta dijë, nëse diçka nuk shkon, se mami dhe babi janë aty për ta mbrojtur ose për ta ndihmuar.

“Më thuaj” ose “Të dëgjoj”

Këto fjali janë të lidhura ngushtë me ato të mëparshmet. Nuk mund t’i themi fëmijës se jemi pranë tij nëse nuk kemi kohë ta dëgjojmë. Duke vepruar kështu, ne në fakt po dërgojmë mesazhin saktësisht të kundërt – se nuk jemi këtu dhe se nuk kemi kohë për të. Momenti kur fëmija juaj dëshiron të ndajë diçka me ju është koha më e mirë për t’i treguar atij se jeni vërtet aty.

Ndalo atë që po bën. Do të duhen disa minuta për ju, por ju do t’i tregoni fëmijës tuaj se kujdeseni dhe mund të mbështeteni tek ju. Dëgjoni me kujdes, mos e tallni ose nënvlerësoni historinë e tij. Nëse fëmija dëshiron të ndajë diçka me ju, kjo ndodh sepse është e rëndësishme për të. Mos e ndërprisni. Nëse doni të jepni mendimin tuaj ose të shtoni diçka, prisni që të përfundojë.

Tregoni interes dhe emocion për atë që fëmija juaj po ju thotë. Përdorni fraza si “Vërtet?”, “Ah!” ose “E mahnitshme!” Fëmijëve u pëlqen dhe është një mënyrë ideale për të filluar ndërtimin e një komunikimi të mirë me fëmijën tuaj dhe për të forcuar besimin e tyre tek ju. Ndërsa rriteni, fëmija juaj do të dëshirojë të ndajë përvojat dhe shqetësimet e tij me ju.

“Unë të dua”

Ne kujdesemi për fëmijët, u blejmë gjithçka që u nevojitet, por e gjithë kjo nuk ia vlen nëse nuk u shprehim fëmijëve dashurinë me gojë. Me fjalë të tjera, duhet t’u themi se i duam.

Forcon lidhjen midis prindërve dhe fëmijëve dhe përmirëson komunikimin familjar, u jep fëmijëve besim dhe paqe mendore, sepse ata ndjehen të rrethuar nga dashuria, forcon vetëvlerësimin e tyre dhe i ndihmon ata të duan dhe të pranojnë veten ashtu siç janë. i lejon ata të rriten të lumtur, forcon inteligjencën e tyre emocionale. Fëmijët që ndihen të dashur janë pozitivë dhe optimistë, të sjellshëm dhe respektues ndaj të tjerëve. Prandaj, sa herë që mundeni, shfrytëzoni rastin për t’u treguar fëmijëve tuaj se sa shumë i doni ata.

“A do më falësh?”

Të gjithë bëjmë gabime, edhe kur jemi në rolin e mamasë dhe babit. Dhe ka mënyrë më të mirë për t’i mësuar fëmijët tanë të pranojnë dhe të marrin përgjegjësi për gabimet e tyre sesa të udhëheqin me shembull? Kur të na shohin ne, superheronjtë e tyre të preferuar, të lënë mënjanë egon tonë dhe të kërkojnë falje, ata do të kuptojnë se sa e rëndësishme është me të vërtetë.

Sa herë që mendoni se keni bërë një gabim – keni ngritur zërin, keni administruar një ndëshkim të pamerituar ose keni qenë të padrejtë në çfarëdo mënyre me fëmijët tuaj – kërkoni një falje të sinqertë, të përshtatshme për moshën. Shpjegoni se ku keni gabuar, si ndiheni për këtë dhe çfarë keni mësuar prej tij, në mënyrë që fëmija juaj ta kuptojë dhe zbatojë atë.

“Unë besoj në ju” ose “Unë ju besoj”

Kur jemi të vegjël, duke ditur që mami dhe babi besojnë tek ne, na inkurajon të ndihemi të fuqishëm. Edhe nëse ajo që duam të bëjmë dështon në përpjekjen e parë, besimi i tyre na ndihmon të provojmë përsëri.

Nuk ka kuptim t’i thuash një fëmije se beson se ai mund të fluturojë ose të lëvizë objekte me mendjen e tij. Disa detyra nuk janë të përshtatshme për moshën ose thjesht të pamundura. Besimi ynë duhet të jetë i sinqertë dhe i justifikuar.

“Unë të kuptoj” ose “Unë e kuptoj se si ndihesh”

Këto fraza pasqyrojnë ndjeshmërinë dhe lidhjen me ndjenjat e fëmijëve tanë. Ne i bëjmë të ditur se mund të mbështeten në mirëkuptimin dhe mbështetjen tonë. Si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit, duke ditur se dikush na kupton, na bën të ndihemi të mbështetur dhe më të qetë.

Kur fëmijët mendojnë se nuk kuptohen, ata bëhen të frustruar dhe ky zhgënjim mund t’i çojë ata të zhvillojnë ndjenja shumë negative që çojnë në sjellje të papërshtatshme ose agresive, shpërthime të pajustifikuara zemërimi dhe të qara dhe ulërima të pakontrollueshme. Është mënyra e tyre për të shprehur në mënyrë të dëshpëruar keqkuptimin që ushqejnë brenda vetes.

Një fjalë e thjeshtë dhe e sinqertë “Të kuptoj” mund të bëjë ndryshimin në kohën e duhur. Ne mund t’i japim kësaj fraze edhe më shumë fuqi nëse ndajmë një anekdotë ku kemi përjetuar një situatë të ngjashme ose jemi ndjerë në të njëjtën mënyrë si fëmijë. Në këtë mënyrë fëmija do të shohë se jo gjithçka është gjithmonë perfekte dhe se të gjithëve u ndodhin gjëra të mira dhe të këqija, përfshirë mamin dhe babin.

“Qaj aq sa te duhet”

E qara është një proces i natyrshëm. Thjesht ndodh dhe nuk zgjat përgjithmonë. Sapo të ndjejmë lehtësim, do të ndalojmë së qari. T’i kërkosh një fëmije të mos qajë në të vërtetë do të thotë t’i kërkosh atij të shtypë emocionet e tij dhe për këtë arsye ata kurrë nuk do të mësojnë t’i menaxhojnë ato.

Shprehjet e zakonshme si “ji guximtar”, “burrat nuk qajnë”, “në rregull”, edhe nëse shqiptohen me qëllimet më të mira, kanë një efekt shumë negativ. Si fillim, dy thëniet e para janë të rreme: edhe trimat, edhe burrat qajnë, dhe kjo nuk i bën ata më pak të guximshëm apo burrërorë. Gjithashtu – po, diçka ndodhi, sepse nëse asgjë nuk do të ndodhte, fëmija nuk do të qante. Të pretendosh se “asgjë nuk po ndodh” kur fëmija ndjen të kundërtën do të thotë që ne i minimizojmë ndjenjat e tij.

Pra, gjëja më e mirë që mund të bëni është t’i lini fëmijët të qajnë, t’i dëgjoni dhe të ofroni mbështetjen tuaj. Emocionet dhe ndjenjat, pozitive dhe negative, do të jenë përgjithmonë pjesë e jetës së tyre.

“Jam krenar për ty”

Kjo është një frazë tjetër që prindërit duhet të përdorin. Mos u fokusoni tek rezultati që ka arritur fëmija, por tek mundi që ka bërë për ta arritur atë, tek procesi që ka kaluar, tek pengesat që kapërceu dhe tek fakti që nuk u dorëzua. Këto janë gjëra që duhen lavdëruar më shumë sesa vetë rezultati.

Është e lehtë dhe normale t’u tregojmë të tjerëve se sa krenarë jemi, ndaj shpesh dëgjohen prindërit duke thënë “Djali im tashmë po ecën” ose “Vajza ime ia doli shumë”. Megjithatë, nuk duhet të harrojmë të ndajmë krenarinë me fëmijën.

Megjithatë, lavdërimet, si për çdo gjë tjetër, nuk duhen tepruar. Lavdërimi duhet të justifikohet gjithmonë dhe të jepet në kohën e duhur. Lavdërimi i tepërt mund të bëjë që fëmija juaj të bëhet arrogant dhe të sillet mirë vetëm për të marrë një shpërblim.

“Mendimi juaj ka rëndësi për mua”

Është e qartë se çdo prind dëshiron vetëm më të mirën për fëmijën e tij. Kjo nuk do të thotë që fëmija duhet të bëjë gjithmonë atë që i themi ne. Fëmijës duhet t’i jepet mundësia të shprehë mendimin dhe qëndrimin e tij. Duke e përfshirë fëmijën në vendime të caktuara familjare, ne forcojmë besimin e tij dhe e bëjmë atë një pjesë të lumtur dhe aktive të familjes.

Në moshën madhore, secili prej nesh do të ketë nevojë të marrë vendime, ndaj është e rëndësishme ta zhvillojmë këtë aftësi që në moshë të re. Nëse mami vazhdon të na thotë se çfarë të bëjmë, ditën që ajo të largohet, ne nuk do të dimë çfarë të bëjmë. Pra, sa herë të keni mundësi, pyesni fëmijën tuaj për mendimin e tyre.

Përveç dëgjimit të fëmijës, kërkoni që ai të argumentojë pikëpamjet e tij dhe të shpjegojë pse mendon se ato janë të sakta.

“Faleminderit”

Cila mënyrë më e mirë për ta mësuar një fëmijë të vlerësojë veprimet e të tjerëve dhe të jetë mirënjohës sesa të udhëheqë me shembull? “Faleminderit” do të thotë “Unë e di atë që ke bërë, dua që të dish se e vlerësoj dhe se më ke bërë të lumtur”. Ne mund t’i tregojmë mirënjohje fëmijës çdo ditë, kur ai na ndihmon në çfarëdo mënyre, kur është i durueshëm, kur pastron dhomën e tij ose shtron tryezën.

Ne e dimë që fëmija juaj është bebja e syrit tuaj, se ai sjell gëzim dhe ngjyra në jetën tuaj, që ju sjell një buzëqeshje në fytyrën tuaj edhe në momentet më të këqija, se ai është arsyeja juaj kryesore për krenarinë dhe lumturinë, dhe e gjithë kjo. meriton një “faleminderit” të madh”.

LEXO EDHE:

Back to top button