Çfarë është mjekësia e personalizuar dhe a është mënyra e re e trajtimit?

Çfarë është mjekësia e personalizuar dhe a është mënyra e re e trajtimit?

Mjekësia në qasjen më të fundit për trajtimin e sëmundjeve të caktuara tashmë është e rrënjosur thellë në përdorimin e profilit unik molekular dhe gjenetik të individit.

Kjo qasje njihet si mjekësi e personalizuar dhe e gjen ilaçin në kodin gjenetik unik, individual për çdo pacient. Ai bazohet në informacionin që përmban gjenet, domethënë gjithçka që një person trashëgon nga prindërit e tij dhe ky informacion mbart udhëzime për gjithçka që trupi bën, duke përfshirë mënyrën se si ai reagon ndaj sfidave të ndryshme shëndetësore. Sipas gjeneve dhe karakteristikave gjenetike, disa njerëz mund të jenë më të prirur ndaj sëmundjeve të caktuara, si kanceri. Është sikur ka një “predispozicion” të veçantë të ndërtuar në gjenet. I gjithë ky informacion është i disponueshëm në gjene dhe mjekësia e personalizuar po e eksploron atë.

Duke ekzaminuar profilin gjenetik dhe molekular, mësohet dhe kuptohet enigma specifike e çdo personi. Mjekësia e personalizuar në fakt përdor fuqinë e informacionit të fshehur në gjene, për çdo person veç e veç. Kjo i lejon mjekët të rregullojnë qasjen e tyre ndaj trajtimit të sëmundjes, duke e bërë atë më efektiv. Për shembull, mjekët nuk trajtojnë vetëm një sëmundje, si kanceri, por ata trajtojnë “një person specifik me një kancer specifik” dhe “si ai lloj kanceri sulmon qelizat e atij personi specifik”, gjë që është e ndryshme nga qasja për çdo tjetër. pacientit. Është sikur gjenet mbajnë çelësin për të kuptuar shëndetin dhe mjekësia e personalizuar mundëson shërimin e terapisë së personalizuar.

Kjo qasje e personalizuar ndihmon për të minimizuar efektet anësore dhe për të arritur rezultate më të mira, sepse një strategji e veçantë trajtimi përdoret për çdo pacient individual.

Dallimi midis mjekësisë së personalizuar dhe mjekësisë tradicionale është se mjekësia tradicionale ofron një zgjidhje të standardizuar, një për të gjithë pacientët me një sëmundje të caktuar. Mjekësia e personalizuar shkon një hap më tej në trajtim dhe lejon, duke kuptuar gjendjen e përgjithshme shëndetësore të individit dhe strukturën e tij gjenetike, të zgjedhë trajtime më specifike dhe të synuara për rezultate më të mira.

Në këtë mënyrë dhe me këtë qasje, mjekësia e personalizuar po e transformon tërësisht kujdesin shëndetësor. Sipas kërkimeve shkencore të deritanishme, mjekësia e personalizuar është më e saktë dhe më e shënjestruar, duke u dhënë pacientëve një shans më të mirë për shërim dhe një cilësi më të mirë të jetës, duke ulur gjithashtu kostot e kujdesit shëndetësor.

LEXO EDHE:

Back to top button