Çfarë është në të vërtetë ushqimi pa gluten?
Njerëzit që kanë sëmundje celiac dhe kushte të ngjashme shëndetësore që nuk lejojnë glutenin në asnjë sasi duhet ta shmangin atë në një hark të gjerë.

Gjithnjë e më shumë restorante po përmendin se kanë në meny pjata pa gluten, por çfarë duhet në të vërtetë për ta bërë ushqimin të sigurt për njerëzit që duhet të qëndrojnë larg glutenit për mirëqenien e tyre?
Sëmundja celiac, e quajtur edhe enteropatia e glutenit, është një çrregullim i karakterizuar nga intoleranca e vazhdueshme ndaj glutenit – proteina nga gruri, elbi dhe thekra, dhe ndoshta tërshëra.
Çfarë do të thotë në përgjithësi ushqimi pa gluten?
Për të shitur një produkt që ju e quani “pa gluten” ose pa alergjen tjetër, duhet ta vërtetoni ose konfirmoni absolutisht këtë pretendim duke e matur në intervale të caktuara në mënyrën e përcaktuar me ligj.
Kjo do të thotë që gjatë prodhimit, nga inputi në output, duhet t’i plotësoni këto kushte pa përjashtim, duke u siguruar që kjo të mos jetë diçka që e kënaq sapo të filloni punën, por të zbatohet për çdo produkt të vetëm që vendosni në transportin publik.
Ju duhet të mbështesni të gjitha sa më sipër me dokumente. Kur bëhet fjalë për një produkt pa gluten në katering, kjo do të thotë se absolutisht çdo lëndë e parë, e paketuar, e ripaketuar, e freskët, e etiketuar pa gluten dhe e paetiketuar, duhet pa përjashtim të jetë pa gluten dhe pa kontaminim gluten, e ndarë dukshëm në atë objekt nga ushqimi me gluten, nëse është i disponueshëm dhe i paketuar dhe përdoret vetëm për këtë qëllim.
Ushqimi i tillë përpunohet me makineri dhe mjete të përdorura ekskluzivisht për ushqim pa gluten, në një sipërfaqe pa gluten, të mbrojtur nga ndotja e ajrit pa gluten, kështu që nëse gatuani makarona pa gluten, duhet të keni parasysh aspiratorin, avullin, ajrosjen, etj punëtorit që e përgatit dhe e shërben.
Praktikisht, kjo do të thotë se mund të bëhet vetëm në kuzhina të mëdha, si kuzhinat e hoteleve, megjithëse vështirë se dikush gatuan pjata komplekse pa gluten. Zakonisht hotelet shërbejnë vezë të ziera, bukë të paketuar, gjalpë etj.
Për shembull, gluteni nuk tretet në ujë, nuk shkatërrohet nga alkooli (përndryshe çdo birrë apo rum do të ishte pa gluten), nuk shkatërrohet nga pjekja sepse çdo bukë do të ishte pa gluten, nuk shkatërrohet nga zierja. , etj.
Duhet të izolohet dhe çdo prani e mundshme të vihet nën kontroll. Kjo vlen për transportin publik të ushqimit, dhe në shtëpi të gjithë vendosin vetë se si të hanë. Për t’u siguruar që diçka nuk ka as gjurmë gluteni, duhet të keni një deklaratë me shkrim të atij pretendimi në deklaratë ose një dokument të veçantë.