Çfarë ndodh kur vizitorët e muzeut prekin skulpturat e mermerit

Çfarë ndodh kur vizitorët e muzeut prekin skulpturat e mermerit

Në duart e një artisti të talentuar, mermeri mund të bëhet një vepër shumë realiste.

Prandaj, vizitorët mund të duan të prekin skulpturën e përfunduar. Por prekja e skulpturës së mermerit mund të heqë bukurinë e vetë materialit.

Muzeu Kombëtar i Uellsit ka treguar se çfarë do të ndodhte nëse të gjithë vizitorët do të preknin një nga vazot e tij të famshme prej mermeri.

Muzeu është shtëpia e vazos Jenkins, e quajtur pas Thomas Jenkins, i cili e bleu atë në 1769. Lartësia e vazos është 172 centimetra.

Vazo nuk është e lidhur me litar, ndaj muzeu shpreson që vizitorët të mbajnë distancën dhe të mos e prekin. Pranë vazos thuhet se vizitorët nuk guxojnë ta prekin, është prej mermeri dhe nëse ndonjë vizitor e prek, do të bëhet pis.

Poshtë saj, stafi ka varur dy duar mermeri: njëra e mbrojtur dhe tjetra e lirë për t’i prekur vizitorët.

– Ne duam që ju të prekni këtë copë mermeri. Shikoni dallimin mes sipërfaqes që njerëzit kanë prekur dhe asaj që nuk është prekur – kanë shkruar ata.

Sipërfaqja që preket është dukshëm më e ndotur se ajo pas xhamit. Sipërfaqja e mbyllur dhe e paprekur ka ruajtur ngjyrën e saj të bardhë. Për më tepër, fërkimi i tepërt mund të shkaktojë që skulpturat të humbasin detajet e tyre. Kështu, për shembull, statuja prej bronzi e Shën Pjetrit në Bazilikën e Vatikanit ka vuajtur nga prekja nga vizitorët dhe tani është e zbehur dhe e konsumuar.

LEXO EDHE:

Back to top button