Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse hani më shumë se 20 qershi në ditë?

Qershitë janë një burim i mirë i vitaminave A, B1, B2, B3, B6, C dhe K dhe i mineraleve kalium, kalcium, hekur, bakër, mangan, magnez, fosfor dhe zink, por a është mirë të hamë më shumë se 20?

Është e zakonshme të mendojmë se sapo të hamë një të tillë nuk mund ta ndalojmë, por ekspertët paralajmërojnë se nuk duhet ta teprojmë dhe të hamë shumë qershi në të njëjtën kohë, sepse ato mund të veprojnë si laksativ dhe të shkaktojnë dispepsi.

Prandaj është mirë që t’i përmbaheni dozës së rekomanduar ditore prej rreth 150 g, që i përgjigjet sasisë prej rreth 20 qershie.

Qershitë përmbajnë fibra dietike, celulozë, pektinë, acide organike (malik, citrik dhe tartarik) dhe disa proteina dhe karbohidrate.

Ngjyra e kuqe e qershive jepet nga antocianinat dhe substancat e tjera fenolike me aktivitet antioksidues. Përveç kësaj, anthocyanins kanë efekte analgjezike dhe anti-inflamatore dhe për këtë arsye janë efektive në artrit.

Anthocyanins dhe proanthocyanidins në qershi ndihmojnë në shtypjen e simptomave të astmës dhe alergjisë, stimulojnë prodhimin e kolagjenit dhe lehtësojnë inflamacionin e muskujve dhe spazmat e muskujve, kështu që lëngu i qershisë është treguar të jetë shumë i dobishëm për atletët, të cilët mund të lehtësojnë dhimbjet e muskujve pas vrapimit dhe aktiviteteve të tjera intensive .

Qershitë përmbajnë levulozë, një sheqer me indeks të ulët glicemik që trupi ynë e thith ngadalë, prandaj ky frut është shumë i përshtatshëm për diabetikët. Përveç ngrënies, ato mund t’i përdorni edhe për të përgatitur lëngje, akullore, sallata frutash dhe ëmbëlsira freskuese.

LEXO EDHE:

Back to top button