Çfarë ndodh në trup nëse hani rregullisht hudhër?
Shumë nuk e pëlqejnë hudhrën. Dhe nëse i përkisni atij grupi, mund të jetë koha për të filluar ta konsumoni, pasi ofron disa përfitime shëndetësore mjaft mbresëlënëse nëse hahet rregullisht.

Hudhra jo vetëm që u jep shije pjatave, por edhe u jep ushqim. Këtu janë faktet ushqyese për tre thelpinj hudhër të papërpunuar:
Kalori: 13
Karbohidratet totale: 3 gr
Fibra dietike: 0 g
Sheqernat totale: 0 g
Proteinat: 0,5 g
Yndyra totale: 0 g
Natrium: 1.5 mg
Kalium: 36 mg
Vitamina C: 2.8 mg
Meqenëse sasia e hudhrës që hamë zakonisht është mjaft e vogël, sasia e lëndëve ushqyese që marrim është gjithashtu e vogël. Megjithatë, hudhra përmban lëndë ushqyese që promovojnë shëndetin si vitamina C, zink, hekur, kalium, magnez dhe vitaminë K. Nëse hani rregullisht hudhër, do të merrni më shumë nga këto vitamina dhe minerale të rëndësishme, sipas EatingWell.
Ndihmon në ruajtjen e sistemit imunitar
Inflamacioni kronik mund të dëmtojë imunitetin tuaj duke reduktuar numrin e qelizave të bardha të gjakut. Studimet që hetojnë efektet e ekstraktit të hudhrës kanë zbuluar se ajo ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe rivendosjen e niveleve të qelizave të bardha të gjakut. Kjo është kryesisht për shkak të alicinës, një përbërës që përmban squfur që gjendet në ushqimet e qepës dhe hudhrës.
E ul kolesterolin
Menaxhimi i niveleve të kolesterolit është i rëndësishëm sepse kolesteroli i lartë rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Hudhra gjithashtu mund të përmirësojë nivelet e kolesterolit, veçanërisht te njerëzit me kolesterol të lartë ose diabet.
E ul presionin e gjakut
Hudhra gjithashtu mund të ulë presionin e gjakut. Një studim zbuloi se hudhra mund të ulë presionin e gjakut tek njerëzit me sindromën metabolike, një grup kushtesh shëndetësore që rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe diabetit.
Rregullimi i niveleve të sheqerit në gjak
Hudhra gjithashtu mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, veçanërisht te njerëzit me diabet.
Shëndeti më i mirë i zorrëve
Ju mund të keni dëgjuar për probiotikët, bakteret e gjalla që mbështesin shëndetin e zorrëve, por mos e nënvlerësoni fuqinë e prebiotikëve. Prebiotikët ushqejnë bakteret e shëndetshme në zorrë dhe hudhra është një burim i prebiotikëve.
Përfitime të tjera të mundshme
Hudhra është gjithashtu një burim i antioksidantëve. Në fakt, antioksidantët në ekstraktin e hudhrës mund të reduktojnë neuroinflamacionin për të mbështetur funksionin e shëndetshëm të trurit me kalimin e moshës, sipas një studimi të vitit 2020. Për më tepër, një studim i vitit 2019 i botuar në Nutrients zbuloi se në mesin e të moshuarve kinezë, ata që konsumonin më shumë hudhër jetonin më gjatë se ata që konsumonin rrallë hudhër.

Shumë njerëz në mbarë botën konsumojnë hudhër në baza ditore dhe gjasat për pasoja të pakëndshme janë të vogla. Ju keni më shumë gjasa të merrni përfitimet shëndetësore të hudhrës nëse e hani më shpesh, pasi zakonisht e hamë në sasi të vogla. Megjithatë, nëse keni probleme me zorrët, hudhra mund të shkaktojë gazra dhe fryrje.