Çfarë ndodh nëse nuk i lani dhëmbët vetëm për një ditë?

Çfarë ndodh nëse nuk i lani dhëmbët vetëm për një ditë?

Larja e dhëmbëve është një zakon jashtëzakonisht i rëndësishëm i higjienës. Dentistët thonë se 24 orë është periudha maksimale për të cilën mund t’i lini të palara në raste të jashtëzakonshme, por pasojat mund t’i vini re menjëherë pas kësaj një ditë.

Për shumicën, larja e dhëmbëve është një zakon higjienik që merret si i mirëqenë, dy herë në ditë. Megjithatë, një sondazh zbulon se sa njerëz në të vërtetë nuk e bëjnë këtë.

Ndërsa mbi dy të tretat e grave i lajnë dhëmbët të paktën dy herë në ditë, vetëm gjysma e meshkujve thonë se kërkojnë një furçë dhëmbësh aq shpesh. Dr. Rona Eskander, stomatologe, shpjegoi për The Sun pasojat e moslarjes së dhëmbëve për vetëm 24 orë. Ajo theksoi se koha maksimale që duhet të lihen dhëmbët pa larë është 24 orë.

“Përtej kësaj pike, grumbullimi i pllakave bëhet i rëndësishëm, duke rritur rrezikun e problemeve dentare”, theksoi ajo.

Të gjithë harrojmë të lajmë dhëmbët herë pas here dhe të dyja “seancat” tuaja të larjes janë të rëndësishme, por sipas doktor Eshander, nëse duhet të zgjidhni, mos larja gjatë natës është pak më e keqe se larja në mëngjes.

“Gjatë gjumit, prodhimi i pështymës zvogëlohet, duke lejuar që bakteret të shumohen më shpejt. “Larja e dhëmbëve para gjumit ndihmon në largimin e grimcave të ushqimit dhe baktereve që mund të çojnë në kavitete gjatë natës”, thotë ajo.

Ndër pasojat që mund të vini re nëse nuk i lani dhëmbët vetëm për një ditë janë:

Pllaka krijohet brenda disa orësh

Të anashkaloni larjen do të thotë që bakteret në gojën tuaj ushqehen me grimcat e ushqimit dhe prodhojnë acid.

“Brenda orëve, pllakata fillon të formohet në dhëmbët tuaj”, thotë ajo. “Pllaka është një shtresë ngjitëse e baktereve që mund të çojë në prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve”, thotë Dr. Eshander.

Me kalimin e kohës, guri mund të formohet – pllaka dentare e ngurtësuar që mund të hiqet vetëm nga një dentist. Përveç larjes, përdorimi i fillit me fill mund të ndihmojë në mbrojtjen e çdo pjese të dhëmbëve tuaj nga pllakat.

Fryma e keqe

Era e keqe e gojës mund të ndodhë nëse nuk përdorni pastë dhëmbësh,

“Bakteret në gojën tuaj lëshojnë komponime me erë kur shpërbëjnë grimcat e ushqimit, duke shkaktuar erën e keqe të gojës”, thotë Dr. Eshander.

Dentisti shton se mbajtja e higjienës së mirë orale dhe qëndrimi i hidratuar mund të ndihmojë në parandalimin e erës së keqe të gojës.

Dhëmbët mund të ngjyrosen në të njëjtën ditë

Dëshironi të keni dhëmbë të bardhë si perlë? Mos e anashkaloni larjen e dhëmbëve, pasi njollat ​​mund të krijohen brenda një dite.

Dr. Eskander thotë se nëse nuk i lani dhëmbët, mund të krijohen njolla nga ushqimi, pijet dhe duhani, duke çuar në zbardhjen e dhëmbëve të saj. Njollat ​​e ushqimit dhe pijeve mund të ndryshojnë në varësi të faktorëve të tillë si shëndeti i smaltit të dhëmbëve dhe higjiena orale.

“Në përgjithësi, njolla mund të ndodhë menjëherë me ushqime dhe pije të tilla si vera e kuqe, kafeja, çaji, manaferrat dhe pijet e gazuara të errëta”, shpjegon ajo.

Nëse kaloni rregullisht larjen e dhëmbëve, ka shumë më shumë gjasa të zhvilloni sëmundje të mishrave të dhëmbëve në afat të gjatë, paralajmëron dentisti.

LEXO EDHE:

Back to top button