Çfarë po përpiqet t’ju tregojë trupi juaj kur flisni në gjumë?

Të folurit në gjumë zyrtarisht quhet somnilochia. Është një nga format e parasomnisë, pra një çrregullim i sjelljes gjatë gjumit. Karakterizohet nga të folurit në gjumë të thellë. Është shumë e zakonshme dhe nuk konsiderohet si problem mjekësor.

Të folurit në gjumë mund të jetë shumë qesharake, argëtuese, magjepsëse, por edhe e pakëndshme. Ndoshta keni folur për diçka që keni ëndërruar ose përjetuar atë ditë, dhe ndoshta i keni zbuluar personit pranë jush shumë më tepër sesa keni dashur.

Njerëzit flasin në gjumë për një maksimum prej 30 sekondash për çdo episod, por disa mund të flasin më shumë se një herë në të njëjtën natë. Ndonjëherë këto janë shprehje shumë të qarta dhe ju mund ta kuptoni plotësisht atë që flet duke thënë. Megjithatë, ndonjëherë do të jetë gjithashtu një murmuritje që është e vështirë të deshifrohet. Ndërsa i dëgjoni, do t’ju duket sikur po flasin me veten e tyre. Disa pëshpërisin e disa bërtasin.

“Në përvojën time, të folurit në gjumë mund të lidhet me mbingarkesën e sistemit nervor të shkaktuar nga koha e tepërt e ekranit para gjumit ose sasia e shtuar e kafeinës së konsumuar gjatë ditës”, thotë Dr. Nerina Ramlahan, terapiste dhe specialiste e gjumit.

Nëse normalisht nuk flisni në gjumë dhe papritmas filloni të flisni, kjo mund të jetë edhe për arsyet e mëposhtme:

medikamente të caktuara

stresi emocional

temperaturë e ngritur

çrregullime mendore

Gjithashtu, të folurit në ëndërr mund t’u ndodhë njerëzve që janë të rreptë me veten, pra atyre që vendosin shumë detyrime përpara vetes, perfeksionistë, por që shpesh nuk e thonë me zë të lartë atë që duan të thonë.

Më pas ka situata ku ai “del” gjatë gjumit, shton ajo, duke vënë në dukje se kombet perëndimore janë kronike të privuar nga gjumi.

LEXO EDHE:

Back to top button