Cilat janë përfitimet e mahnitshme shëndetësore të ngrënies së kungujve të njomë?

Kungull i njomë është një perime që ofron përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore.

Një filxhan kungull i njomë i prerë në feta është i barabartë me një porcion, dhe ai filxhan me kunguj të njomë të prerë përmban:

  • Kalori: 19
  • Yndyra totale: 0,4 g
  • Kolesteroli: 0 mg
  • Natriumi: 9 mg
  • Karbohidratet totale: 3.5 g
  • Fibra dietike: 1.1 g
  • Sheqeri: 2.8 g
  • Sheqeri i shtuar: 0 g
  • Proteina: 1.4 g

Kungull i njomë gjithashtu do t’ju sigurojë një dozë të vitaminave të caktuara, veçanërisht vitaminës C.

“Kingullat e njomë janë të pasura me shumë lëndë ushqyese, duke përfshirë vitaminën C, vitaminën A, manganin, kaliumin dhe magnezin”, tha dietologia Casey Hageman për Livestrong.

Falë gjithë kësaj, kungull i njomë mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit të syve dhe zemrës, të përmirësojë tretjen dhe t’ju ndihmojë të mbani një peshë të shëndetshme.

Vitaminë C

Një racion kungull i njomë siguron gati një të katërtën e nevojës tuaj ditore për vitaminë C, e cila vepron si një antioksidant për të mbrojtur qelizat tuaja nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira (të shkaktuara gjatë tretjes ose faktorët mjedisorë si tymi i cigares ose ndotja e ajrit) sipas National National Institutet e Shëndetësisë.

Vitamina C gjithashtu përmirëson përthithjen e hekurit nga ushqimet bimore, gjë që është një arsye e mirë për të ngrënë kunguj të njomë së bashku me zarzavate me gjethe si spinaqi ose lakra jeshile. Gjithashtu ndihmon sistemin imunitar të funksionojë siç duhet dhe është i nevojshëm për prodhimin e kolagjenit, një proteinë strukturore që ndihmon në shërimin e plagëve dhe e mban lëkurën të tendosur.

Vitamina B6

Ju gjithashtu do të gjeni 11 për qind të nevojave tuaja ditore për vitaminë B6 në një porcion me kunguj të njomë. Vitamina B6 është e rëndësishme për të mbajtur të shëndetshëm sistemin nervor dhe imunitar.

Mangani

Mangani në kungull i njomë do të ndihmojë trupin tuaj të gjenerojë energji dhe të mbrojë qelizat nga dëmtimi, dhe trupi do ta përdorë atë për të mbajtur kockat të forta dhe për një sistem të shëndetshëm imunitar.

Mbrojtja e shëndetit të syve

Kungull i njomë është i pasur me lëndë ushqyese që mund të mbrojnë shikimin dhe shëndetin e syve.

Kungull i njomë përmban shumë antioksidantë, veçanërisht karotenoidë si lutein, zeaksanthin dhe beta-carotene.

Janë të mira për humbje peshe

Një filxhan kungull i njomë përmban vetëm 17 kalori, dhe kjo perime është e pasur me ujë dhe fibra. Ky kombinim ju ndihmon të ndiheni më të ngopur, gjë që çon në më pak kalori në përgjithësi.

Ashtu si shumica e frutave dhe perimeve, kungull i njomë është natyralisht i ulët në yndyrë dhe kalori, dhe është i ngopshëm.

Përshëndetje zemër

Do të merrni një gram fibra me çdo filxhan kunguj të njomë të prerë në feta, por mos lejoni që sasia e vogël në dukje t’ju mashtrojë. Kur bëhet fjalë për fibrat, çdo gram kontribuon në shëndetin e mirë të zemrës.

Fibrat janë një pjesë kyçe e një diete të shëndetshme për uljen e kolesterolit. Ngrënia e ushqimeve të pasura me fibra redukton incidencën e sëmundjeve koronare të zemrës, goditjes në tru, diabetit të tipit 2 dhe kancerit të zorrës së trashë me 16 deri në 24 për qind, sipas një meta-analize të afro 250 studimeve të publikuara në The Lancet në shkurt 2019.

Një dietë e pasur me fibra gjithashtu ndihmon në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak, për të arritur një peshë të shëndetshme, për të ruajtur shëndetin e zorrëve dhe për t’ju ndihmuar të jetoni më gjatë.

Kungull i njomë gjithashtu siguron kalium, i cili mund të zvogëlojë efektet e natriumit dhe të ndihmojë në menaxhimin e presionit të lartë të gjakut, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Kur merrni më shumë kalium, humbni më shumë natrium përmes urinës dhe gjithashtu ndihmon në uljen e tensionit në muret e enëve të gjakut.

Ato ndihmojnë në tretjen e ushqimit

Kungull i njomë përmban fibra të tretshme dhe të patretshme që ndihmojnë në tretje. Përmbajtja e ujit gjithashtu ndihmon në hidratimin dhe tretjen e plotë, duke ndihmuar që ushqimi të lëvizë më lehtë nëpër traktin gastrointestinal.

Fibrat dietike rritin madhësinë dhe peshën e jashtëqitjes, si dhe e zbutin atë, e bëjnë më të lehtë kalimin përmes zorrëve dhe parandalojnë kapsllëkun. Një dietë e pasur me perime si kungull i njomë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të hemorroideve ose sëmundjeve divertikulare.

Ju gjithashtu mund të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 duke ngrënë një dietë të shëndetshme që përfshin fibra të patretshme.

LEXO EDHE:

Back to top button