Cilat lloje të mishit janë të dëmshme për zemrën?

Kur bëhet fjalë për mbrojtjen e shëndetit të zemrës, dieta luan një rol kyç.

Ndërsa disa ushqime mund të forcojnë sistemin kardiovaskular , të tjera mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Ndër fajtorët më të këqij është mishi, thonë kardiologët Dr. Michael Ross McDonald dhe Dr. Leonard Gantz. Ata paralajmëruan për tre lloje mishi që mund të jenë veçanërisht të dëmshme për shëndetin e zemrës.

1. Proshutë

Sado e shijshme të jetë proshuta, doktor McDonald e konsideron atë një nga mishrat më të këqij për shëndetin e zemrës, sepse është plot me yndyra të ngopura dhe natrium. Dr Ganz mbështet pikëpamjen se mishi i kuq si ky duhet të shmanget sa më shumë që të jetë e mundur nëse duam të reduktojmë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

“Mishi i kuq është i pasur me yndyra të ngopura, të cilat mund të ndikojnë negativisht në profilin e lipideve. Hulumtimet e fundit tregojnë se kur bakteret në zorrë shpërbëjnë mishin, një nga metabolitët e prodhuar është TMAO, i cili mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe veshkave, si dhe diabetit të tipit 2, në veçanti, mishi i përpunuar si proshuta dhe salsiçet kanë nitrate që mund të rrisin inflamacionin dhe natriumin, i cili në fund të fundit rrit presionin e gjakut, i cili mund të shoqërohet me inflamacion”, tha Dr. Ganz për SheFinds.

2. Prerje e ftohtë

Përveç mishit të kuq, një tjetër shkaktar kryesor i sëmundjeve të zemrës që duhet të keni kujdes janë prerjet e ndryshme. Është një nga produktet më të pashëndetshme të mishit, plot me aditivë që mund të ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm, veçanërisht zemrën.

Kardiologët theksojnë: “Produktet e ushqimeve të përpunuara kryesojnë listën e ushqimeve që mund të rrisin rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare, duke përfshirë atakun në zemër dhe goditjen në tru”. Mishi pa dhjamë, si gjeli i detit dhe pula, janë alternativa të shkëlqyera.

3. Hot dogs

Hot dog-ët janë padyshim një ushqim i shijshëm dhe popullor, sidomos kur vjen vera dhe barbekju-të bëhen të zakonshme. Megjithatë, ato janë një zgjedhje e keqe për zemrën tonë dhe konsumimi i tepërt mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Dr. McDonald liston hot dog-ët si një nga mishrat më të keq të përpunuar për shëndetin kardiovaskular dhe vë në dukje: “Hot dog-ët janë të pasur me yndyrna të ngopura dhe natrium, të cilat të gjitha mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. “Yndyrnat e ngopura rrisin rrezikun e krijimit të pllakave në arterie, duke i ngushtuar ato dhe duke kufizuar rrjedhjen e gjakut”.

Natriumi ka qenë i lidhur me një sërë problemesh shëndetësore, veçanërisht shëndetin e zemrës.

Natriumi çon në mbajtjen e lëngjeve, të cilat mund të tendosin zemrën dhe të rrisin presionin e gjakut, duke rritur më tej rrezikun e komplikimeve kardiovaskulare”, përfundoi Dr McDonald.

LEXO EDHE:

Back to top button