Cilat ushqime ndihmojnë kundër fryrjes?
Fryrja e barkut është një ndjenjë e pakëndshme presioni dhe rëndimi në stomak që mund të jetë rezultat i tretjes së dobët, marrjes së tepërt të kripës, pak fibrave ose stresit.

Edhe pse episodet e fryrjes janë të zakonshme, ushqimi i duhur mund të luajë një rol kyç në reduktimin e tij. Disa ushqime në veçanti ndihmojnë për të lehtësuar tretjen, për të reduktuar mbajtjen e ujit dhe për të promovuar shëndetin e zorrëve. Këto katër ushqime mund të ndihmojnë në zbutjen e këtij problemi të zakonshëm.
Kos
Kosi është një nga aleatët më të mirë natyralë në luftën kundër fryrjes së barkut, falë probiotikëve – baktereve “të mira” që mbështesin florën e shëndetshme të zorrëve. Konsumimi i rregullt i kosit mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes dhe reduktimin e shqetësimit abdominal. Hulumtimet gjithashtu sugjerojnë se probiotikët mund të ndihmojnë në përmirësimin e shpeshtësisë dhe qëndrueshmërisë së jashtëqitjes, gjë që mund të lehtësojë fryrjen. Megjithatë, është e rëndësishme të zgjidhni varietete jogurti pa sheqer me kultura aktive për të arritur efektin më të mirë.
Kastravecat
Kastravecat janë të pasura me ujë dhe antioksidantë natyralë, si kuercetina, të cilat mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit në trup. Përveç hidratimit, kastravecat veprojnë edhe si një diuretik natyral, duke nxitur nxjerrjen e lëngjeve të tepërta dhe duke reduktuar mbajtjen e ujit, një nga shkaqet më të zakonshme të fryrjes.
Xhenxhefil
Xhenxhefili është i njohur për vetitë e tij anti-inflamatore dhe aftësinë për të qetësuar sistemin tretës. Kjo barishte mund të stimulojë lëvizshmërinë e zorrëve dhe të lehtësojë gazrat, gjë që mund të lehtësojë ndjeshëm ndjenjën e fryrjes. Mund ta konsumojmë si pjatë anësore, çaj ose të sapo grirë në smoothie.
Bollgur
Tërshëra është e pasur me fibra të tretshme, e cila ndihmon në rregullimin e tretjes dhe parandalimin e kapsllëkut – një shkak i zakonshëm i fryrjes. Përveç kësaj, tërshëra ndihmon në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak, duke reduktuar kështu shanset për të ngrënë tepër dhe presionin shtesë në stomak. Çelësi është të zgjidhni tërshërën e madhe për efektin më të mirë dhe ta përgatisni me ujë ose qumësht me bazë bimore.