Cilat ushqime pastrojnë mushkëritë e duhanpirësve?
Cilat ushqime pastrojnë mushkëritë e duhanpirësve?

Maqedonia është lider për nga numri i duhanpirësve në rajon në Evropë. Deri në 48.4% e popullsisë arrin për një cigare, me të cilën vendi arriti të ngjitet lart në top 10 listën botërore të vendeve më të varura nga duhani. Mesatarisht maqedonasit pinë 20 cigare në ditë, ndërsa meshkujt janë duhanpirësit më të shumtë. Është veçanërisht shqetësues fakti se mbi 30 për qind e të rinjve pinë duhan. Vetëm 11 për qind e duhanpirësve në vend nuk pinë duhan në shtëpi dhe jo duhanpirësit janë të ekspozuar ndaj tymit të cigares jo vetëm në ambientet e hotelerisë, por edhe në institucionet publike, pavarësisht ndalimit ligjor.
Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i disa llojeve të ushqimeve dhe pijeve ndihmon trupin të heqë qafe substancat e dëmshme në trup.
Hudhra vlerësohet me shumë veti medicinale. Ata e quajnë atë një antibiotik natyral, një dekongestant i rrugëve të frymëmarrjes, një bimë e fuqishme me efekte antikancerogjene dhe anti-inflamatore që shtyp kërpudhat dhe disa viruse.
Ai përmban allicin, i cili shkatërron infeksionet e frymëmarrjes dhe shumë studime kanë treguar se është një ndihmës efektiv në pastrimin e mushkërive të duhanpirësve dhe ish-përdoruesve të produkteve të duhanit.
Hudhra u jep shije shumë pjatave dhe ka vetitë më shëruese kur hahet e gjallë. Megjithatë, kini parasysh se sasitë e mëdha të hudhrës nuk rekomandohen për personat që kanë probleme me stomakun dhe sistemin tretës, shkruan Satisfied.
Xhenxhefili gjithashtu ka shumë veti medicinale. Ai forcon imunitetin, përmirëson tretjen, zvogëlon fryrjet, zvogëlon proceset inflamatore në trup dhe largon toksinat nga mushkëritë dhe pjesa tjetër e trupit, prandaj rekomandohet për (ish) duhanpirësit.
Edhe pse kjo rrënjë me shije limoni e ka origjinën nga Azia Juglindore, vitet e fundit ajo është gjithnjë e më e pranishme në tregun tonë. Zakonisht bëhet çaj ose shtohet në pije të shëndetshme dhe mund të përdoret gjithashtu si erëz për pjatat e shijshme dhe të ëmbla.
Xhenxhefili është shumë i fuqishëm. Nuk duhet të hani më shumë se një copë xhenxhefil me madhësi rreth dy centimetra në ditë. Nëse nuk jeni të sigurt për dozën e duhur, konsultohuni me një mjek ose nutricionist.

Përfshini shafranin e Indisë në dietën tuaj, pavarësisht nëse keni në dorë një zhardhok të freskët ose erëz pluhur. Disa studime kanë treguar se kjo specie bimore nga familja e xhenxhefilit përmirëson pastrimin e mushkërive nga substancat e dëmshme si rezultat i pirjes së duhanit ose jetesës në një mjedis të ndotur. Përveç kësaj, parandalon sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes.
Shafrani i Indisë përdoret tradicionalisht në kerri dhe pjata të tjera indiane, në përgatitjen e qumështit të artë dhe smoothie të ndryshme të shëndetshme. Për të shijuar përfitimet anti-inflamatore të shafranit të Indisë, përzieni atë me pak piper të zi.
