Cilat vende të BE-së kanë energjinë elektrike dhe gazin më të lirë për familjet?

Cilat vende të BE-së kanë energjinë elektrike dhe gazin më të lirë për familjet?

Rritja e çmimeve të gazit për familjet në BE u përshpejtua fuqishëm në gjysmën e parë të vitit për shkak të rritjes së çmimeve të shitjes me shumicë në kontekstin e pushtimit rus të Ukrainës.

Çmimi mesatar i energjisë elektrike për amvisëritë në BE në gjysmën e parë të vitit u rrit për 15 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe arriti në 25.3 euro për 100 kilovat orë, njoftoi Eurostat. Në gjysmën e dytë të vitit të kaluar është rritur me 11.3 për qind.

Çmimi mesatar i gazit nga janari deri në qershor ishte 34,4 për qind më i lartë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar dhe arriti në 8,6 euro për 100 kilovat orë. Në gjysmën e dytë të vitit të kaluar, ajo u rrit pak më shumë se 11 për qind. Çmimet me shumicë të energjisë elektrike dhe gazit natyror janë rritur ndjeshëm në të gjithë BE-në, tha Eurostat në një raport.

Kriza e gazit është përhapur në të gjithë Evropën

Evropa u trondit nga kriza e gazit vjeshtën e kaluar pasi oferta u tejkalua nga një valë kërkese, e shkaktuar nga rimëkëmbja ekonomike nga kriza e koronës dhe nivelet e ulëta të inventarit në fillim të sezonit të ngrohjes.

Rritja e përshpejtuar e çmimeve në gjysmën e parë të këtij viti është kryesisht pasojë e kostove më të larta të energjisë dhe furnizimit, të cilat u ndikuan nga situata aktuale gjeopolitike, agresioni ushtarak rus në Ukrainë, vlerësoi zyra e statistikave.

Pjesa e taksave dhe taksave në faturat e konsumit të gazit dhe energjisë elektrike u ul ndjeshëm falë subvencioneve dhe detyrimeve shtetërore me të cilat qeveritë u përpoqën të zbusnin ndikimin e faturave të konsumit më të lartë të energjisë tek familjet.

Krahasuar me gjysmën e parë të vitit të kaluar, pjesëmarrja e tyre në çmimin e energjisë elektrike është ulur për 15,5 pikë përqindjeje, në 24 për qind, ndërsa në gaz nga 36 në 27 për qind, thuhet në raportin e Eurostat.

Pesë përjashtime

Në gjashtë muajt e parë të vitit, energjia elektrike për familjet në Republikën Çeke dhe Letoni është shtrenjtuar përkatësisht me 62 dhe 59 për qind, sipas çmimeve të shprehura në monedhën vendase, ku përfshihen të gjitha taksat, njoftoi Eurostat. Danimarka pason, me një rritje prej 57 për qind të çmimeve.

Në Kroaci, në gjysmën e parë të vitit, familjet kanë paguar mesatarisht 13.54 euro për energji elektrike për 100 kilovat orë, që është gati pesë për qind më shumë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar. Vetëm familjet në Holandë, Slloveni, Poloni, Portugali dhe Hungari paguanin çmime më të ulëta të energjisë elektrike sesa në gjysmën e parë të 2021.

Në Holandë është më e ulët për 54 për qind, në Slloveni me 16 për qind dhe në Poloni me tre për qind, falë subvencioneve dhe taksave shtetërore. Familjet në Portugali kanë paguar edhe energjinë elektrike më të lirë, me një për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Energjia elektrike për familjet në Hungari, ku çmimet janë të rregulluara, është bërë më e lirë me të njëjtën përqindje, tha Eurostat.

Çmimin mesatar më të ulët të energjisë elektrike, ku përfshihen të gjitha taksat dhe detyrimet, të shprehura në euro, e kanë paguar familjet në Holandë, 5.9 euro për 100 kilovat orë. Pasojnë Hungaria dhe Bullgaria, ku ishte përkatësisht 9.5 dhe 10.9 euro.

Çmimin më të lartë të energjisë elektrike, të shprehur në euro, e kanë paguar familjet daneze dhe belge, nga 45,6 dhe 33,8 euro përkatësisht për 100 kilovat orë. Gjermania dhe Italia janë afër, ku mesatarisht kushtojnë 32.8 dhe 31.2 euro, njoftoi Eurostat.

Gaz i lirë në Kroaci

Familjet në 23 nga 24 vendet e BE-së për të cilat disponoheshin të dhëna, paguanin dukshëm më shumë për gaz në gjysmën e parë të këtij viti sesa në të njëjtën periudhë të vitit 2021, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të energjisë, thuhet në raport.

Gazi për familjet u bë pak më i lirë vetëm në Hungari, ku çmimet u rregulluan, mesatarisht 0,5 për qind, në 2,9 euro për 100 kilovat orë, që është edhe çmimi më i ulët në BE, thuhet në raport.

Së bashku me Hungarinë dhe Letoninë, Kroacia është në grupin e vendeve me çmimin mesatar më të ulët të gazit për familjet, i shprehur në euro, me 4.1 euro për 100 kilovat orë, që është 9.6 për qind më i lartë se gjashtëmujori i parë i vitit të kaluar.

Në Letoni ishte 4.6 euro. Deri tani, faturat e gazit për familjet u hodhën më shumë në Estoni, ku ishin dy herë e gjysmë më të larta se në gjysmën e parë të vitit të kaluar, kur përfshihen të gjitha taksat. Çmimet e gazit për familje u rritën ndjeshëm edhe në Lituani dhe Bullgari, ku u dyfishuan në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Çmimin më të lartë të gazit e kanë paguar amvisëritë në Suedi, mesatarisht 22.2 euro për 100 kilovat orë, e ndjekur nga Danimarka dhe Holanda me 16 dhe 12.9 euro për 100 kilovat orë. Qiproja, Malta dhe Finlanda nuk publikojnë të dhëna për çmimet e gazit natyror për sektorin e ekonomive familjare, vëren Eurostat.

LEXO EDHE:

Back to top button