Diagnoza e kancerit nuk është më një dënim me vdekje, 60% e rasteve nuk kanë një shkak të qartë

Një diagnozë e kancerit ishte një dënim me vdekje deri disa vite më parë, por fusha e mjekësisë po evoluon dhe për shumë lloje kanceri tashmë ekzistojnë trajtime efektive dhe madje mjete për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjes, raporton The Jerusalem Post.

Me rastin e Ditës Botërore të Kancerit, e cila festohet më 4 shkurt, gazetarët e The Jerusalem Post folën me drejtorin e departamentit onkologjik të Spitalit Ichilov, Idu Wolf, për atë që duhet të dimë për kancerin sot dhe çfarë na pret e ardhmja. .

Onkologjia konsiderohet një fushë shumë e vështirë, shumë njerëz nuk dinë as të thonë fjalën onkologji apo kancer, gazetat shkruajnë gjithmonë ‘sëmundje të vështira’ ose ‘kushte komplekse’”, thotë Wolff.

“Por në fund të fundit, kanceri është vetëm një sëmundje tjetër, për mendimin tim nuk është as më e keqja, ka gjëra më të vështira. “Unë nuk jam i sigurt se çmenduria e tmerrshme është më e lehtë se kanceri,” shtoi ai.

Lajme te mira

Sipas tij, gjëja më e rëndësishme që duhet ditur për kancerin është se “vitet e fundit ka pasur një ndryshim të madh në fushën e trajtimit të kancerit. Nëse dikur ishte një dënim me vdekje, duke parë statistikat izraelite, gjasat për t’u prekur nga kanceri po zvogëlohen gjatë gjithë kohës dhe shanset për shërim po rriten. Kështu që lajmet janë të mira”.

Është e rëndësishme të dihet se popullsia po plaket dhe se kjo ndikon në shfaqjen e kancerit.

“Kanceri është një sëmundje e pleqërisë dhe me kalimin e moshës së popullatës, rreth nesh shohim gjithnjë e më shumë raste të kancerit. Është pikërisht për shkak të rritjes së jetëgjatësisë që shohim gjithnjë e më shumë raste të kancerit”, shpjegoi Wolff, por theksoi se pavarësisht kësaj, statistikat në Izrael janë “të shkëlqyera”.

Pjesa më e madhe e këtij përmirësimi në incidencën e kancerit është për shkak të mjekësisë parandaluese. Shumë izraelitë janë më të vetëdijshëm dhe i nënshtrohen rregullisht testeve të shqyrtimit të kancerit, si mamografia ose kolonoskopia, në mënyrë që “kanceri të zbulohet më herët dhe të trajtohet më mirë”.

Wolff gjithashtu dha një përgjigje inkurajuese për pyetjen se sa çmimin paguajnë pacientët me kancer për trajtime komplekse si kimioterapia.

“Para së gjithash, nëse e zbulojmë herët, do të kemi nevojë për më pak trajtim,” shpjegoi ai, “dhe nëse kemi nevojë për trajtime, edhe këtu tashmë ka një ndryshim të madh nga ai që ishte. Vërtet ka ende kimioterapi, sidomos për kancerin e gjirit, ku shkakton rënie të flokëve dhe më shumë efekte anësore, por në kanceret e tjera kemi mundur të japim kombinime shumë më pak të ashpra dhe në disa raste po kalojmë nga kimioterapia në të gjitha llojet e biologjisë. dhe imunologjike. trajtime që janë shumë më të lehta për pacientët, kështu që ne kemi absolutisht sukses.”

Edhe në rastet më të vështira, thekson Wolf, zakonisht është një luftë shumë e vështirë që zgjat disa muaj.

“Por ne e luftojmë këtë luftë që të mund të jetojmë një jetë të gjatë më vonë”. Avantazhi i trajtimeve të sotme është se shumica dërrmuese e pacientëve mund të shërohen dhe pas kësaj të jetosh një jetë të gjatë është një prognozë realiste”, tha ai.

“Pra, është e vërtetë, do të ketë disa muaj të vështirë, madje shumë të vështirë gjatë rrugës, por ana optimiste është se nëse unë kam një pacient 35 ose 40 vjeçar me kancer gjiri që e dija në të kaluarën do të vdiste nga kjo. kancer, sot e di që pas disa muajsh të vështirë, ai do të mund të jetojë dhe të jetë me familjen dhe fëmijët, madje edhe me nipërit e mbesat e tij”, tha Wolff.

Një analizë e thjeshtë gjaku

Një nga problemet me kancerin, veçanërisht metastatik dhe i thjeshtë, është se ndonjëherë mund të jetë i vështirë për t’u zbuluar ose lokalizuar, por edhe në këtë fushë është bërë përparim i dukshëm vitet e fundit.

“Sot tashmë po zhvillohen teste gjaku përgjatë këtyre linjave që mund të zbulojnë elementë vërtet të vegjël të një tumori në gjak, teste super të ndjeshme që mund të zbulojnë edhe sëmundje minimale”, tha Wolf.

“Aktualisht është në kërkime dhe mund t’ju siguroj se në 3-5 vjet do t’i përdorim këto teste në mënyrë rutinore dhe do të jemi në gjendje të dimë se kush i ka ose nuk i ka këto gjëra të vogla dhe një trajtim më të mirë të përshtatur.” Dhe më shumë se kaq, supozoj se në 3-5 vjet do të testojmë njerëz të shëndetshëm dhe me analizën e gjakut do të mund të zbulojmë kancerin”, shtoi ai.

Ai tha se sot nuk është kështu dhe ekzistojnë vetëm teste të rregullta depistimi që mund të bëhen për të zbuluar kancerin në fillim.

Por pas disa vitesh, që nuk është shumë kohë, secili prej nesh do të shkojë te mjeku dhe do të bëjë një analizë gjaku”. Bëjeni këtë dhe kërkoni kancerin në fazën e hershme,” shpjegoi Wolff.

Ai shtoi se në Angli sapo kanë filluar një studim për këtë test dhe planifikojnë të testojnë disa qindra mijëra njerëz.

“Studimi që po bëhet sot do të japë rezultate për dy, tre, katër vjet dhe ka gjasa që pas disa vitesh secili prej nesh të shkojë te mjeku një herë në disa vjet duke thënë: “Më bëj një analizë gjaku dhe më thuaj. unë nëse kam kancer”, tha Wolff.

Ai shtoi se “testi tashmë ekziston, është afër, mendoj se pas 10 vitesh biseda jonë do të jetë krejtësisht ndryshe”.

Nuk ka asnjë arsye të qartë

Kur ka kancer, shumica e njerëzve kërkojnë një arsye, por nuk është gjithmonë e mundur të gjendet një.

“Kur dikush ka kancer, ata përpiqen të gjejnë shkakun, gjë që është e natyrshme, dhe shumë herë shkaku i kancerit i atribuohet të gjitha llojeve të ngjarjeve që na kanë ndodhur”, thotë Wolff.

Megjithatë, sipas Wolff, rreth 5% e rasteve të kancerit janë rezultat i gjenetikës dhe trashëgimisë, 30-35% janë mutacione të shkaktuara nga mjedisi, si duhani dhe ekspozimi në diell, dhe rreth 60% janë faktorë të tjerë që nuk kanë një shkak të qartë. .

“Kur diçka ndodh rastësisht, quhet fat i keq, por në fakt ne shohim një grup të madh njerëzish që thonë: “Por unë po sillesha mirë, pse ndodhi kjo?” Përgjigja e vërtetë është se shumë procese janë procese biologjike që funksionojnë sipas një modeli matematikor, dhe atyre me të vërtetë nuk u intereson se çfarë bëmë apo nuk bëmë”, shpjegoi Wolff, duke shtuar se “kjo është e rëndësishme të kuptohet”.

Ky mirëkuptim, natyrisht, nuk duhet të dëmtojë optimizmin, sepse siç u shpreh qartë Wolff, shanset për t’u prekur nga kanceri zvogëlohen dhe shanset për shërim rriten, por është e rëndësishme që të përballemi me këtë diagnozë, e cila, pavarësisht optimizmit, është ende e frikshme.

LEXO EDHE:

Back to top button