Disa ushqime zgjasin shumë më gjatë se sa thuhet në paketim – këto janë ato

Shpesh e hedhim ushqimin sapo vërejmë se ka kaluar data e skadencës. Por a është gjithmonë e nevojshme ta bëni këtë? Shumë ushqime në fakt mund të konsumohen pas kësaj date dhe disa produkte pothuajse nuk prishen kurrë.

Dallimi midis “përdorimit nga” dhe “më së miri përpara”

“Përdorimi deri” tregon një datë sigurie, veçanërisht për produktet që prishen si mishi, peshku dhe produktet e qumështit. Këto ushqime nuk duhet të konsumohen pas kësaj date.

 

“Më e mira përpara” tregon datën e cilësisë optimale, por produkti shpesh mund të konsumohet pas kësaj nëse nuk ka shenja prishjeje.

Ushqimet që zgjasin më shumë nga sa mendojmë

Makaronat dhe orizi – makaronat dhe orizi i thatë mund të zgjasin me vite pas datës së skadencës nëse ruhen në një vend të thatë.

Ushqim i konservuar – nëse kanaçe nuk është e dëmtuar, ushqimi brenda saj mund të jetë i sigurt për vite pas datës së skadencës.

 

 

Mjalti – praktikisht nuk prishet kurrë, mund të kristalizohet, por gjithsesi është i ngrënshëm.

Sheqeri dhe kripa – nuk kanë jetëgjatësi sepse nuk mbështesin rritjen e baktereve.

Çokollata – mund të krijojë një shtresë të bardhë (të quajtur “lulëzimi i yndyrës”), por është ende e sigurt për t’u konsumuar.

Ushqimet që duhen kontrolluar me kujdes

Qumështi dhe produktet e qumështit – mund të zgjasin disa ditë pas datës së skadencës, por duhet t’i nuhasni dhe të kontrolloni strukturën. Nëse këto produkte janë ende të pahapura, ka më shumë gjasa të konsumohen më gjatë pas datës së skadencës – për shembull, krem ​​kosi ose krem ​​djathi.

Vezët mund të zgjasin për disa javë pas datës së skadencës nëse ruhen siç duhet. Provoni duke e vendosur vezën në ujë – nëse fundoset, është ende e freskët dhe nëse noton, është më mirë ta hidhni.

 

 

Frutat dhe arrat e thata – mund të zgjasin më shumë, por arrat mund të bëhen të hidhura – kështu që mund t’i ruani në frigorifer.

Sipas studimeve, deri në 60% e ushqimit që hidhet është ende i sigurt për t’u konsumuar. Organizata si FAO dhe OBSH theksojnë rëndësinë e reduktimit të mbetjeve ushqimore dhe edukimit më të mirë të konsumatorëve për datat e skadencës.

LEXO EDHE:

Back to top button