Drejtorët ekzekutivë të linjave ajrore amerikane paralajmërojnë për ‘kaos’ nëse 5G nuk kufizohet pranë aeroporteve

Drejtorët ekzekutivë të linjave ajrore të mëdha amerikane paralajmëruan sot për një krizë të mundshme “katastrofike” të aviacionit nga e mërkura, ndërsa AT&T dhe Verizon përgatiten të nxjerrin shërbimin e ri 5G.

Linjat ajrore kanë paralajmëruar se shërbimi i ri C-Band 5G mund t’i bëjë shumë avionë të papërdorshëm dhe “mund të bllokojnë dhjetëra mijëra amerikanë jashtë shtetit”.

Drejtorët ekzekutivë të American Airlines, Delta Air Lines Southwest Airlines, United Airlines dhe të tjerë shkruan: “Nëse linjat tona ajrore nuk lejohen të fluturojnë, shumica dërrmuese e pasagjerëve dhe ngarkesave në thelb do të ndalen”.

Administrata Federale e Aviacionit paralajmëroi se ndërhyrja e mundshme mund të ndikojë në instrumentet e ndjeshme të avionëve si lartësimatës dhe të ndikojë në operacionet me dukshmëri të ulët.

“Kjo do të thotë se në një ditë si dje, më shumë se 1,100 fluturime dhe 100,000 pasagjerë do të kenë anulime, devijime ose vonesa.

Duhet të merren masa menjëherë, shtuan ata në memorandumin, i cili është nënshkruar edhe nga UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Airways dhe FedEx Express.

“Të jemi të sinqertë, tregtia do të ndalet”.

Linjat ajrore kërkojnë që “5G të vendoset kudo në vend, përveç përafërsisht 2 milje (3.2 km) nga pistat e aeroportit në aeroportet kryesore.

LEXO EDHE:

Back to top button