Dreka më e mirë për të gjithë familjen: Qofte në salcë të bardhë
Qoftet në salcë të bardhë janë një propozim i shijshëm dreke që do të shijohet nga të gjithë familjarët.
për qoftet:
- 500 g mish të grirë të përzier
- 1 qepë
- 2 thelpinj hudhre
- 1 vezë
- 2 lugë gjelle thërrime buke
- kripë
- piper
- pak majdanoz
- vaj luledielli
për salcën e bardhë:
- 2 lugë gjelle gjalpë
- 2 luge miell
- 500 ml qumësht
- 1 thelpi hudhër
- kripë
- piper
- pak arrëmyshk
Fillimisht përgatisni qoftet
Në një tas të madh përzieni mishin e grirë, qepën, hudhrën, vezën, thërrimet e bukës, kripën, piperin dhe majdanozin. Përziejini mirë derisa të bashkohen të gjithë përbërësit. Nga përzierja formojmë toptha të vegjël (qofte) dhe i vendosim në një pjatë. Ngrohni pak vaj në një tigan mbi nxehtësinë mesatare. Skuqini qoftet nga të gjitha anët derisa të marrin ngjyrë kafe të artë dhe të gatuhen plotësisht. I heqim nga tava dhe i vendosim në një pjatë.
Më pas salca e bardhë
Në të njëjtën tigan shkrini gjalpin në zjarr mesatar. Shtoni miellin dhe përziejini derisa të përftoni një masë homogjene (spërkateni). Shtoni ngadalë qumështin duke e përzier vazhdimisht derisa salca të trashet. Shtoni hudhër, kripë, piper dhe arrëmyshk sipas shijes. Gatuani edhe për disa minuta derisa të gjitha shijet të jenë bashkuar. I kthejmë qoftet në tigan me salcën e bardhë dhe i ziejmë edhe për disa minuta derisa qoftet të nxehen dhe të thithin pak nga salca.