Drithërat dhe kosi me aromë potencialisht të dëmshëm për sheqerin në gjak

Hulumtimi në lidhjet komplekse midis sheqerit në gjak dhe shtimit të peshës zbulon shumë për zgjedhjet dietike dhe efektet e papritura të dy ushqimeve në dukje të padëmshme, raporton She Find.

Gjegjësisht, sipas Michel Saari, ekspert në projektin EHealth, jogurti me aromë dhe drithërat nuk rekomandohen për njerëzit me probleme të sheqerit në gjak.

– Shumë drithëra të etiketuara si të shëndetshme, duke përfshirë ato me fruta ose aromatizues të shtuar, përmbajnë 10 – 20 gram sheqer dhe 200 – 300 kalori për racion. Sheqernat e shtuara dhe përmbajtja e ulët e fibrave të drithërave mund të shkaktojnë një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak dhe një konsum më të lartë të kalorive, thotë ai.

Jogurtet me aromë, pa yndyrë, që shpesh konsiderohen si një zgjedhje e shëndetshme ushqimore, mund të kontribuojnë në nivele të larta të sheqerit dhe shtim në peshë. Edhe pse këta jogurtë përmbajnë “yndyrë të ulët”, sipas paketës, shija shpesh përmirësohet duke shtuar sasi të caktuara sheqeri.

Përmbajtja e lartë e sheqerit, e kombinuar me mungesën e yndyrës, mund të çojë në një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak, duke shkaktuar një përgjigje të insulinës që nevojitet për ruajtjen e yndyrës. Përveç kësaj, mungesa e yndyrës mund të komprometojë ngopjen, duke çuar në mbingrënie.

Duke folur për drithërat, ato etiketohen si një mëngjes “i shëndetshëm” dhe ushqyes. Megjithatë, njohuritë e reja thonë se edhe ky vakt i lehtë mund të kontribuojë në një rritje të sheqerit në gjak dhe shtim të mundshëm në peshë, për shkak të sheqernave të fshehura dhe karbohidrateve të rafinuara. Ato mund të çojnë në një rritje të shpejtë të niveleve të glukozës. Kjo rritje shkakton një përgjigje të insulinës që me kalimin e kohës mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe rezistencën ndaj insulinës.

LEXO EDHE:

Back to top button