Duke shmangur këto ushqime mund të humbni 4 kilogramë në pak javë

Një dietë e shëndetshme nuk ka pse të jetë e rreptë ose bardh e zi – në fakt, ekspertët theksojnë se të kënaqesh herë pas here në ushqimet e preferuara "të pashëndetshme" është shumë mirë. Hulumtimi i ri nga Universiteti Drexel konfirmon më tej këtë ide.

Studimi nuk përcaktoi se cilën dietë duhet ndjekur, por hulumtoi se si reduktimi i ushqimeve shumë të përpunuara (UPF) mund të përmirësojë shëndetin.

Programi tetë-javor përfshiu 14 gra mbipeshë të cilat morën arsimim ditor rreth ushqimit dhe dëshirave për ushqim, planeve të vakteve, mbështetjes financiare për opsione më të shëndetshme dhe mbështetjes familjare.

Rezultatet treguan se pjesëmarrësit reduktuan konsumimin e ushqimeve shumë të përpunuara me pothuajse 50 për qind, duke çuar në një reduktim mesatar prej 600 kalorish në ditë, 50 për qind më pak sheqer dhe 37 për qind më pak natrium. Ata gjithashtu humbën mesatarisht katër kilogramë dhe raportuan nivele më të mira energjie, humor më të mirë, ënjtje të reduktuar në duart dhe këmbët e tyre dhe më pak dëshira për ushqime të përpunuara.

Marrja e tepërt e ushqimeve shumë të përpunuara është gjithashtu e lidhur me rënien njohëse.

“Ushqimet shumë të përpunuara përfshijnë ushqime të shpejta, ushqime të paketuara, vakte të ngrira, pije të gazuara, karamele dhe drithëra të përpunuara – produkte që shpesh përmbajnë aditivë, shije artificiale, ngjyra, ëmbëlsues dhe konservues”, shpjegoi dietologia Kerry Hawkins për Parade.

Një mënyrë e thjeshtë për të njohur ushqimet shumë të përpunuara është të shmangni produktet me një listë të gjatë përbërësish që nuk do t’i përdornim në kuzhinën tonë të shtëpisë. Nëse nuk mund të njohim ose shqiptojmë një përbërës, ka të ngjarë që ushqimi të jetë shumë i përpunuar.

Përveç ndikimit në peshë, marrja e tepërt e ushqimeve shumë të përpunuara është lidhur edhe me rënien njohëse, duke theksuar më tej rëndësinë e reduktimit të marrjes. Megjithatë, studiuesit theksuan se çelësi i suksesit ishte mbështetja që morën pjesëmarrësit – planifikimi i vakteve, ndihma financiare dhe edukimi që e bëri më të lehtë për ta kalimin në një dietë më të shëndetshme.

Si përfundim, ky hulumtim ka treguar se humbja e peshës dhe përmirësimi i shëndetit nuk kërkojnë dieta strikte apo numërim të kalorive. Thjesht reduktimi i marrjes së ushqimeve shumë të përpunuara mund të ofrojë përfitime afatgjata, duke e bërë atë një alternativë të zbatueshme ndaj planeve të dietës kufizuese.

LEXO EDHE:

Back to top button