E ardhmja e planetit tonë: Një ferr pa jetë

Toka ka ekzistuar për 4.5 miliardë vjet dhe ka kaluar nëpër shumë ndryshime. Nga topi fillestar i ndezur i magmës, Toka u fto dhe formoi pllakat e para tektonike. Pas disa miliardë vjetësh, planeti ishte i mbuluar me superkontinente dhe plot jetë. Edhe pse duket sikur ka kaluar një kohë e gjatë, Toka është ende relativisht e re në aspektin kozmik. Jemi vetëm në fillim të rrugëtimit të saj jetësor dhe shumë ndryshime nuk do të vijnë.

Fatkeqësisht, ndryshimet e ardhshme nuk do të jenë të favorshme për ne. Sipas një studimi të publikuar vitin e kaluar që përdori superkompjuterë për të modeluar klimën gjatë 250 milionë viteve të ardhshme, Toka parashikohet të ketë edhe një herë një superkontinent të vetëm. Ky superkontinent i ri, i quajtur Pangea Ultima, do të jetë pothuajse i pabanueshëm për gjitarët.

Alexander Farnsworth, një studiues i lartë në Universitetin e Bristolit, shpjegon: “Nivelet e dioksidit të karbonit mund të jenë dy herë më të larta se tani. “Përveç Diellit që rrezaton rreth 2.5% më shumë, superkontinenti do të vendoset kryesisht në tropikët e ngrohtë dhe të lagësht, kështu që temperaturat do të jenë midis 40°C dhe 70°C.” Kjo do të thotë se zona të mëdha të superkontinentit të ri do të përfshihen nga nxehtësia ekstreme, kërcënuese për jetën.

Një e ardhme e vështirë për gjitarët

Farnsworth gjithashtu thekson se kombinimi i niveleve të larta të CO₂, një Dielli më i nxehtë dhe një superkontinenti i madh do të krijonte një mjedis shumë armiqësor. Për shkak të efektit kontinental, ku zonat e brendshme janë më të ngrohta dhe më të thata se brigjet, pjesa më e madhe e superkontinentit do të jetë e pabanueshme. “Rezultati është një mjedis kryesisht armiqësor pa burime ushqimi dhe uji për gjitarët,” thotë Farnsworth. Temperaturat ekstreme dhe lagështia e lartë do ta bëjnë të pamundur mbijetesën e njerëzve dhe specieve të tjera.

Urgjenca e përballjes me krizën klimatike

Studimi paralajmëron gjithashtu nevojën për të zgjidhur krizën aktuale klimatike. Benjamin Mills nga Universiteti i Leeds-it vëren: “Ne mendojmë se CO₂ mund të rritet nga rreth 400 pjesë për milion (ppm) sot në më shumë se 600 ppm shumë miliona vjet në të ardhmen.” Kjo nënkupton që njerëzit do të ndalojnë djegien e lëndëve djegëse fosile, përndryshe këto shifra do të arrihen shumë më shpejt. Nëse nuk ndalojmë emetimet, gjeneratat e ardhshme do të përballen me ndryshime klimatike edhe më të shpejta dhe më intensive.

Dr. Eunice Law, bashkëautore e studimit, thekson: “Është shumë e rëndësishme të mos harrojmë krizën tonë aktuale klimatike, e cila është rezultat i emetimeve njerëzore të gazeve serrë”. Tashmë po përballemi me vapë ekstreme që dëmton shëndetin e njerëzve. Valët e të nxehtit po bëhen më të shpeshta dhe më intensive, duke rritur rrezikun e goditjes nga nxehtësia dhe probleme të tjera shëndetësore që lidhen me nxehtësinë. Prandaj është thelbësore të arrihen emetimet neto zero sa më shpejt të jetë e mundur.

Ligji gjithashtu thekson se ndryshimi aktual i klimës tashmë ka pasoja serioze për ekosistemet në mbarë botën. Humbja e habitateve, zhdukja e specieve dhe ndërprerjet në zinxhirët ushqimorë po bëhen gjithnjë e më të zakonshme. “Ne duhet të veprojmë tani për të zbutur këto efekte dhe për të siguruar një të ardhme të qëndrueshme për të gjithë jetën në Tokë,” përfundon Lo.

Ky studim, i botuar në revistën Nature Geoscience, na jep njohuri për të ardhmen e mundshme të Tokës dhe rëndësinë e veprimit urgjent kundër ndryshimeve klimatike.

LEXO EDHE:

Back to top button