Ekspertët pohojnë: E vetmja gjë që nuk duhet ta mbani në ngrirje
Ekspertët pohojnë: E vetmja gjë që nuk duhet ta mbani në ngrirje

Ngrirësi është një pjesë jashtëzakonisht praktike e produkteve të bardha, falë të cilave ne mund të ruajmë ushqimin në mënyrë të sigurt për muaj të tërë dhe të planifikojmë menu javore. Është e përshtatshme të vendosni diçka në të kur keni mysafirë të papritur – thjesht ngrohni pak ëmbëlsirë në mikrovalë dhe vakti është gati.
Pavarësisht se çfarë vendosni në frigorifer, duhet të dini se sa kohë mund të qëndrojë ai ushqim atje. Ushqime të tilla si mishi i gatuar dhe i papërpunuar dhe perimet me një përqindje të vogël uji mund të vendosen në frigorifer pa asnjë problem. Por disa ushqime mund të dëmtohen plotësisht nëse i mbani në frigorifer, edhe nëse janë vetëm një javë.
Produktet e qumështit janë të larta në atë shkallë. “Në përgjithësi, produktet e qumështit dhe ato me yndyrë të lartë nuk ngrijnë mirë,” paralajmëroi Palak Patel, një kuzhinier në Institutin e Edukimit të Kuzhinës Martha Stewart.
“Kur ngrini ushqime ose pjata që përmbajnë produkte qumështi, yndyra do të ndahet nga lëngu. Më keq se kaq është mpiksja”.
Nëse ngrini qumështin, ka të ngjarë të ndryshoni shijen dhe strukturën e tij. Qumështi do të jetë akoma i mirë për gatim, por jo edhe aq i mirë për t’u pirë. Produktet e qumështit zgjerohen ndërsa ngrijnë, ndaj duhet të keni kujdes t’i vendosni në enën e duhur – mos i ruani në frigorifer në paketimin e tyre origjinal.
Kur bëhet fjalë për ngrirjen e djathit, fakti është se disa djathë e përballojnë të ftohtin më mirë se të tjerët. Djathërat gjysmë të butë si mocarela dhe çedari i butë ruhen mirë në frigorifer, veçanërisht nëse janë prerë në kube më të vegjël më parë. Nga ana tjetër, djathrat e fortë dhe gjysmë të fortë si çedra i vjetër ose parmixhani bëhen të thërrmuar kur ngrihen dhe humbasin shijen e tyre. Djathërat jashtëzakonisht të butë si gjizë, brie dhe ricotta duhet të shmangen.
Kosi është një nga ushqimet që nuk duhet ta vendosni kurrë në ngrirje. Ngrirja do të shkatërrojë strukturën e njohur dhe e njëjta gjë mund të ndodhë me kulturat probiotike që e bëjnë kosin një superushqim. Është e njëjta gjë me kremin: ngrirja e tij mund të ndikojë në përdorimin e tij pasi të jetë shkrirë. “Mund të ngrini vetëm kremin që ka 40 për qind ose më shumë yndyrë”, këshillon Julie Garden-Robinson nga Universiteti Shtetëror i Dakotës së Veriut. Produktet e qumështit me pak yndyrë nuk ngrijnë mirë. Kremi i ngrirë nuk do të rrihet në volumin e zakonshëm, kështu që mund të ndryshojë suksesin e recetës, shkruan Ferozan Mast për portalin “Best Life”.