Ekziston një lidhje midis depresionit dhe temperaturës së trupit

Ekziston një lidhje midis depresionit dhe temperaturës së trupit

Për të trajtuar dhe parandaluar më mirë depresionin, duhet të kuptojmë më shumë rreth trurit dhe trupit.

Është interesante se disa studime kanë identifikuar lidhje midis simptomave depresive dhe temperaturës së trupit, por duke pasur parasysh numrin e vogël të mostrave të përfshira, mbetet shumë vend për dyshime.

Studiuesit e udhëhequr nga një ekip nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko analizuan të dhënat e 20,880 njerëzve të mbledhur gjatë shtatë muajve, duke konfirmuar se njerëzit që kanë depresion priren të kenë një temperaturë më të lartë të trupit.

Megjithatë, hulumtimi i plotë, i cili përfshinte kandidatë nga 106 vende, ende nuk mjafton për të treguar se një temperaturë më e lartë e trupit shkakton depresion ose se depresioni çon në ngrohje shtesë të trupit.

Por ai tregon se këtu ka një lidhje që ia vlen të hetohet. Nëse diçka aq e thjeshtë sa mbajtja e një temperature më të ulët të trupit mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave të depresionit, atëherë ajo ka potencialin të ndihmojë miliona njerëz në mbarë botën.

“Për njohuritë tona, ky është studimi më i madh deri më sot për të ekzaminuar lidhjen midis temperaturës së trupit të vlerësuar duke përdorur metoda të vetë-raportimit dhe sensorë të veshur”, thotë psikiatri Ashley Mason.

Mund të ketë shumë arsye për lidhjen, thonë studiuesit. Depresioni mund të lidhet me proceset metabolike që gjenerojnë nxehtësi shtesë, ose mund të lidhet me ftohjen e funksioneve biologjike që nuk funksionojnë siç duhet. Ose mund të ketë një shkak të zakonshëm, për shembull, stres mendor ose inflamacion që ndikon si në temperaturën e trupit ashtu edhe në simptomat depresive.

Me rreth 5 për qind të njerëzve në mbarë botën që jetojnë me depresion, përpjekjet për ta kuptuar atë dhe për ta trajtuar në mënyrë efektive janë tani më urgjente se kurrë. Çdo zbulim i ri sjell më shumë shpresë për trajtimin e problemit.

LEXO EDHE:

Back to top button