Ekziston një mënyrë çuditërisht e thjeshtë për të hequr mikroplastikën nga uji i pijshëm
Ekziston një mënyrë çuditërisht e thjeshtë për të hequr mikroplastikën nga uji i pijshëm
Fragmente të vogla të mikroplastikës po hyjnë thellë në trupin tonë në sasi alarmante, veçanërisht përmes ushqimit dhe pijeve tona.
Shkencëtarët kanë gjetur kohët e fundit një mjet të thjeshtë dhe efektiv për t’i hequr ato nga uji. Një ekip nga Universiteti Mjekësor Guangzhou dhe Universiteti Jinan në Kinë testuan ujin e butë (të ambalazhuar) dhe ujin e fortë (i cili është më i pasur me minerale), duke shtuar nanoplastikë dhe mikroplastikë (NMP) përpara se të vlonin lëngun dhe më pas filtronin të gjithë precipitat.
Në disa raste, deri në 90 për qind e mikroplastikës u hoq nga procesi i zierjes dhe filtrimit, megjithëse efektiviteti ndryshonte në varësi të llojit të ujit. Sigurisht, përfitimi i madh është se shumica e njerëzve mund ta bëjnë këtë duke përdorur atë që kanë tashmë në kuzhinën e tyre.
“Kjo strategji e thjeshtë e ujit të vluar mund të ‘dekontaminojë’ mikroplastikën nga uji i rubinetit dhe ka potencialin për të zbutur në mënyrë të sigurt marrjen e mikroplastikës nga njerëzit përmes konsumit të ujit,” shkruajnë studiuesit në punimin e tyre, të botuar në shkurt.
Një përqendrim më i lartë i mikroplastikës u hoq nga mostrat e ujit të fortë të rubinetit, i cili në mënyrë natyrale formon një grumbullim guri gëlqeror (ose karbonat kalciumi) ndërsa nxehet. Më së shpeshti që shihet në kazanët e kuzhinës, substanca shkumësore formohet në sipërfaqen e plastikës pasi ndryshimet në temperaturë nxisin karbonatin e kalciumit jashtë tretësirës, duke bllokuar në mënyrë efektive fragmentet plastike në një lloj kore.
Edhe në ujë të butë, ku tretet më pak karbonat kalciumi, afërsisht një e katërta e mikroplastikës u lanë nga uji. Çdo pjesë e plastikës së veshur me gëlqere mund të hiqet më pas përmes një filtri të thjeshtë, siç është rrjeta prej çeliku inox që përdoret për të kulluar çajin, thanë studiuesit.
Për studimet e mëparshme, fragmente polistiren, polietileni, polipropileni dhe polietilen tereftalati janë matur në ujin e rubinetit, të cilin ne e konsumojmë çdo ditë në sasi të ndryshme. Për ta vënë strategjinë në testin përfundimtar, studiuesit shtuan edhe më shumë grimca nanoplastike, të cilat në mënyrë efektive u reduktuan në numër.
-Pirja e ujit të zier është padyshim një strategji afatgjatë e zbatueshme për të reduktuar ekspozimin global ndaj mikroplastikës. Megjithatë, pirja e ujit të zier shpesh konsiderohet një traditë lokale dhe mbizotëron vetëm në disa rajone – thonë studiuesit.
Ekipi hulumtues shpreson se pirja e ujit të zier mund të bëhet një praktikë më e përhapur pasi plastika vazhdon të pushtojë botën. Edhe pse ende nuk është e sigurt se sa e dëmshme është kjo plastikë për trupin tonë, padyshim që nuk është gjëja më e shëndetshme. Plastika tashmë është lidhur me ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve dhe rezistencën e trupit ndaj antibiotikëve.
Ekipi që qëndron pas këtij studimi të fundit dëshiron të bëjë më shumë kërkime se si uji i vluar mund t’i mbajë materialet e prodhuara nga njeriu jashtë trupit tonë – dhe ndoshta të kundërshtojë disa nga efektet alarmante të mikroplastikës në zhvillim.
“Rezultatet tona konfirmuan një strategji shumë të mundshme për reduktimin e ekspozimit të njeriut ndaj mikroplastikës dhe krijuan bazën për hetime të mëtejshme me një numër shumë më të madh të mostrave,” shkruajnë autorët.