Ekziston një shpjegim shkencor pse disa njerëz i urrejnë lakrat e Brukselit
Ekziston një shpjegim shkencor pse disa njerëz i urrejnë lakrat e Brukselit

Disa i duan lakrat e Brukselit, por shumë i urrejnë ato. Për ata që e urrejnë këtë perime, ka një justifikim shkencor herën tjetër që duan ta shmangin atë në porcion.
Stacey Lockyer, një nutricioniste në Fondacionin Britanik të Ushqyerjes, tregon se lakrat e Brukselit janë në grupin e perimeve që përmbajnë glukozinolate. Ky përbërës u jep perimeve një shije të fortë ose të hidhur. Rezulton se disa njerëz janë gjenetikisht të predispozuar për ta urryer atë shije të hidhur.
Nëse na pëlqen apo nuk na pëlqen një ushqim i caktuar përcaktohet nga faktorë të ndryshëm (siç është përvoja e mëparshme me ushqimin), por disa kërkime kanë treguar se ndjenja e hidhërimit në këto perime është e lidhur me dallimet gjenetike në receptorët e shijes së gjuhës – thotë Lockyer.
Në vitin 2011, hulumtimi tregoi se lakrat e Brukselit kanë një kimikat që ka shije të hidhur për njerëzit që kanë një variacion të një gjeni të caktuar. Hulumtimi tregoi se rreth 50 për qind e popullsisë së botës ka një mutacion të këtij gjeni, pra gjysma e njerëzve nuk e ndiejnë shijen e hidhur të lakrës së Brukselit.
Megjithatë, një studim tjetër zbuloi se njerëzit fillojnë të pëlqejnë lakrat e Brukselit ndërsa plaken, sepse ndjenja jonë e shijes dobësohet me moshën.