Elon Musk mund të ndërhyjë për të shpëtuar Hubble!

Elon Musk mund të ndërhyjë për të shpëtuar Hubble!

SpaceX ofron të ndihmojë në ngritjen e lartësisë së teleskopit hapësinor të NASA-s për të ndaluar rënien e tij nga orbita – dhe për të zgjatur më tej jetëgjatësinë e instrumentit 32-vjeçar.

NASA dhe SpaceX do të studiojnë mundësinë e një misioni privat për të ndihmuar Hubble – Observatori orbital – i cili u nis në vitin 1990, po humbet ngadalë lartësinë.

Nëse nuk bëhet asgjë për ta riforcuar atë, teleskopi do të bjerë në atmosferë dhe do të digjet. Observatori 32 vjeçar po humbet ngadalë lartësinë dhe nëse nuk bëhet asgjë për ta riforcuar atë, atëherë Hubble përfundimisht do të bjerë në atmosferën e Tokës dhe do të digjet, me shumë gjasa në vitet 2030.

Që kur u riparua për herë të fundit nga anije kozmike në vitin 2009, teleskopi është ulur me rreth 25 km.

Hubble tani rrotullohet rreth Tokën në një lartësi prej 540 km, por NASA dëshiron ta kthejë atë në 600 km, ku ishte pozicionuar fillimisht kur u lëshua në 1990.

“Do t’i shtonit lehtësisht 15 deri në mbase 20 vjet jetë në misionit nëse do të arrinim atë lartësi”, tha menaxheri i projektit Hubble, Patrick Crouse gjatë një konference për shtyp.
Megjithatë, studimi i fizibilitetit nuk do të kufizohet vetëm në këtë. Ai gjithashtu do të ekzaminojë se si SpaceX i Musk mund të dërgojë një ekuipazh komercial në një nga kapsulat e tij Dragon për të shërbyer disa nga pajisjet e Hubble.

Kjo mund të përfshijë zëvendësimin e xhiroskopëve të përdorur për të drejtuar teleskopin drejt yjeve dhe galaktikave, të cilat më parë kanë treguar se mund të dështojnë me kalimin e kohës.

Vitin e kaluar, inxhinierëve iu desh të rregullonin mosfunksionimin më të keq në vite, i cili ka bërë më shumë se 1.5 milion vëzhgime, duke rezultuar në publikimin e rreth 19,000 punimeve kërkimore shkencore.

Ekspertët shpenzuan më shumë se një muaj duke hetuar shkakun e një problemi me kompjuterin e ngarkesës, i cili ndihmon për të kontrolluar instrumentet shkencore në bord.

Vetëm këtë vit, Hubble ka fotografuar yllin e vetëm më të largët në univers dhe kometën më të madhe të identifikuar ndonjëherë.

Pasardhësi i tij, teleskopi hapësinor James Webb, u lançua në ditën e Krishtlindjes vitin e kaluar dhe filloi operacionet shkencore në korrik. Megjithatë, astronomët gjithmonë kanë thënë se parashikojnë që dy observatorët të punojnë së bashku për disa vite./dailymail/Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button