Erëza që përdorim çdo ditë rrit rrezikun e kancerit të stomakut me 41 për qind

Erëza që përdorim çdo ditë rrit rrezikun e kancerit të stomakut me 41 për qind

Hulumtimet e reja mund t’ju bëjnë të mendoni dy herë përpara se të arrini në shtratin për rrezitje . Nutricionistët nga Qendra për Shëndetin Publik në Universitetin e Vjenës zbuluan se njerëzit që shtojnë kripë në shumicën e vakteve të tyre kanë një shans 41 për qind më të lartë për të zhvilluar kancer në stomak sesa ata që e përdorin rrallë këtë erëz.

Studimet e mëparshme të kryera në Kinë, Japoni dhe Kore kanë lidhur një dietë të kripur me kancerin e stomakut, por kjo është një nga të parat që tregon një lidhje mes banorëve të vendeve perëndimore.

– Hulumtimi ynë tregon një lidhje midis frekuencës së kripës së shtuar dhe kancerit të stomakut, madje edhe në vendet perëndimore – thotë autorja kryesore Selma Kronsteiner-Gicevic, një nutricioniste nga Universiteti i Vjenës.

Megjithëse studimi austriak ishte vetëm vëzhgues, studimet më të vjetra sugjerojnë se kripa e tepërt mund të gërryejë shtresën mbrojtëse të stomakut, duke shkaktuar dëmtim të indeve dhe duke çuar në mutacione kanceroze.

Si alkooli ashtu edhe duhani rrisin rrezikun e kancerit të stomakut. Është ideale të konsumoni më pak se 1500 mg natrium në ditë. Me dietën mesatare perëndimore, ne konsumojmë 3500 mg natrium në ditë, ndonjëherë më shumë.

“Mund të duket e padëmshme të shtoni pak kripë për shije, por teproni vazhdimisht me sasinë e kripës mund të jetë i dëmshëm”, shkruajnë studiuesit në përfundimin e tyre.

Studiuesit nga Universiteti i Vjenës ekzaminuan një bazë të dhënash me 471,144 të rritur në Britaninë e Madhe. Ata zbuluan se gjatë një periudhe 11-vjeçare, njerëzit që konsumonin më shumë kripë kishin 41 për qind më shumë gjasa të zhvillonin kancer në stomak sesa njerëzit që rrallë e shtonin atë në vaktet e tyre.

Përndryshe, konsumimi i alkoolit dhe pirja e duhanit kontribuojnë ndjeshëm në rrezikun e zhvillimit të kancerit të stomakut, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit. Nëse zbulohet herët, kanceri i stomakut ka një shkallë të lartë mbijetese. Disa simptoma të hershme përfshijnë fryrje, probleme me stomakun dhe dispepsi.

LEXO EDHE:

Back to top button