Është e pamundur të jesh vetëm – si është jeta në një nga ishujt më të dendur të populluar në botë

Është e pamundur të jesh vetëm - si është jeta në një nga ishujt më të dendur të populluar në botë

YouTuber Ruhi Zenet vizitoi Santa Cruz del Islote në Kolumbi, një nga ishujt më të dendur të populluar në botë, dhe filmoi se si duket jeta për vendasit, të cilët jetojnë në një zonë sa një fushë futbolli mesatare.

Në një rajon me arkipelagë zakonisht të pabanuar, ku shkëmbinjtë nënujorë koralorë të strehuar janë shtëpia e zogjve shumëngjyrësh dhe breshkave të detit, vitaliteti i Santa Cruz del Islote vjen nga banorët e tij.

Përafërsisht 600 njerëz jetojnë në një sipërfaqe prej 2.5 hektarësh, duke e bërë Santa Cruz del Islote një nga vendet më të dendura të populluara në botë. Më shumë se një shekull më parë, peshkatarët ndërtuan ishullin në një platformë koralesh përpara se të vendoseshin, të kënaqur me vendndodhjen e tij të bukur dhe mungesën e mushkonjave. Me kalimin e viteve, familjet e banorëve fillestarë u rritën dhe shumica e tyre nuk u larguan kurrë nga ishulli. Vendi është aq i mbushur me njerëz sa një nga banorët e shfaqur në video ushtron çdo ditë pranë feçeve të qenit dhe jeta kaotike këtu kërkon përshtatje të reja.

– Që kur mbërritëm në ishull, ne vazhdimisht takojmë njerëz kudo që kthehemi. Njerëzit dalin nga çdo cep. Është e pamundur të jesh vetëm në këto rrugë të mbushura me njerëz. Çdo shtëpi këtu ka dhjetëra njerëz që jetojnë së bashku në dhoma të vogla – tha Ruhi.

Banorët kanë vetëm gjashtë mbiemra të ndryshëm, gjë që dëshmon se sa të afërt janë gjaku. Shtëpitë e lyera me ngjyrë të gjelbër, të verdhë dhe blu janë trashëguar prej brezash dhe nuk ka vend për të ndërtuar: nëse familja ka nevojë për hapësirë ​​shtesë, ata ndërtojnë një kat të dytë.

Nuk ka prani policore në Santa Cruz del Islote dhe nuk ka nevojë për të. Në këtë ishull të vogël ku të gjithë e njohin njëri-tjetrin dhe njerëzit kujdesen për njëri-tjetrin, askush nuk i mbyll dyert dhe asnjë krim nuk raportohet kurrë. Ka katër rrugë kryesore në ishull, asnjëra prej të cilave nuk është mjaft e gjerë për makina ose kamionë, dhe për shkak se distancat janë të shkurtra, njerëzit ecin ose përdorin varka për të lëvizur.

Pothuajse 65 për qind e banorëve të Santa Cruz del Islote janë nën moshën 18 vjeç, gjë që tregon se sa shumë prindërit e vlerësojnë këtë mjedis të sigurt. Ka një shkollë që përfundon me klasën e 10-të dhe nxënësit që duan të vazhdojnë shkollimin largohen nga shtëpitë e tyre, por shumë kthehen në ishull.

LEXO EDHE:

Back to top button