Është zbuluar një avantazh interesant i shtatzënisë pas moshës 35 vjeçare

Hulumtimet e reja kanë treguar se shtatzënia e mëvonshme ka një ndikim pozitiv në shëndetin mendor të nënës.

Grave u thuhet vazhdimisht se “ora e tyre biologjike po shënon”, ato inkurajohen dhe inkurajohen të mbeten shtatzënë para se të jetë “vonë” e kështu me radhë. Megjithatë, hulumtimet e reja kanë treguar se shtatzënia e vonë ka një ndikim pozitiv në shëndetin psikologjik të nënës.

Edhe pse shumë studime kanë treguar më parë se një rënie më drastike e fertilitetit nuk ndodh para moshës 40 vjeçare dhe se nuk duhet të keni frikë nga infertiliteti në të tridhjetat, hulumtimet e reja kanë treguar një tjetër avantazh të shtatzënisë pas moshës 35 vjeçare.

Hulumtimi u publikua në Journal of the American Geriatrics Society dhe studiuesit zbuluan se shtatzënia e mëvonshme ka një efekt pozitiv në trurin e nënës, domethënë parandalon humbjen e kujtesës më vonë në jetë.

Hulumtimi u krye në 830 gra në postmenopauzë dhe u testua memoria e tyre verbale, aftësitë funksionale dhe perceptimet e përgjithshme. Studiuesit shikuan moshën kur gratë kishin menstruacionet e para, kur mbetën shtatzënë, numrin e shtatzënive dhe faktorë të tjerë për të vlerësuar ndikimin e shtatzënisë dhe moshën e një gruaje në shëndetin e tyre mendor.

Ata zbuluan se pjesëmarrëset, shtatzënia e fundit e të cilëve ishte pas moshës 35 vjeç, kishin memorie më të mirë, dhe ata që kishin periodat e para para moshës 13 vjeç kishin perceptim më të mirë të përgjithshëm. Gjithashtu, hulumtimi ka treguar se gratë që kishin fëmijën e tyre të parë midis moshës 15 dhe 24 vjeç kishin shëndet më të dobët dhe aftësi funksionale në të dyzetat e tyre.

Rritja e madhe e niveleve të hormoneve gjatë shtatzënisë ndikon pozitivisht në trurin e nënës dhe studiuesit arritën në përfundimin se për shkak të shtatzënisë së mëvonshme, këto ndryshime pozitive në tru zgjasin më shumë.

“Ndërsa nuk mjafton të këshillojmë gratë që të presin deri në moshën 35 vjeç për të pasur një fëmijë tjetër, njohuritë tona për ndikimin pozitiv të shtatzënisë pas moshës 35 vjeçare në shëndetin e nënës më vonë në jetë janë shumë domethënëse”, tha autorja e hulumtimit, Dr. Roxana. Karim. Pra, nëse dikush ju thotë ndonjëherë se “ora juaj biologjike po troket”, thjesht thuajini se numrat nuk gënjejnë.

LEXO EDHE:

Back to top button