Është zbuluar një lidhje midis kafeinës dhe rrezikut të humbjes së kujtesës!
Është zbuluar një lidhje midis kafeinës dhe rrezikut të humbjes së kujtesës!
Sasia e kafeinës që një person konsumon mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit ose formave të tjera të demencës, sugjeron një studim i ri.
Ekipi hulumtues zbuloi se pjesëmarrësit që raportuan konsum më të ulët të kafeinës kishin një rrezik më të lartë të humbjes së kujtesës në përputhje me sëmundjen e Alzheimerit ose dëmtim të butë njohës.
Njerëzit që pinin më pak kafeinë kishin gjithashtu nivele më të ulëta të një proteine të caktuar amiloide që shpesh lidhet me zhvillimin e sëmundjes Alzheimer.
“Studimet e mëparshme që shqyrtonin lidhjen midis konsumit të kafeinës dhe rrezikut të demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit kanë qenë të përziera,” tha për Health Claire Sexton, drejtore e lartë e programeve shkencore dhe kontaktit në Shoqatën e Alzheimerit.
“Disa studime kanë treguar se kafeina mund të zvogëlojë rrezikun e demencës, ndërsa të tjerat nuk kanë treguar asnjë efekt ose një rrezik pak të rritur.
Përbërës që reduktojnë përfitimet e kafeinës
Ndërsa studimi i ri shton kuptimin tonë për efektet e kafeinës në tru, ai nuk sugjeron domosdoshmërisht që njerëzit duhet të rrisin marrjen e kafeinës.
“Është e rëndësishme të pranohet se kafeina mund të konsumohet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë kafenë, çajin, çokollatën dhe pijet energjike. Disa kanë nivele të larta sheqeri, ëmbëlsues artificialë dhe përbërës të tjerë që mund të zvogëlojnë përfitimet e mundshme të kafeinës. – vërejti ajo.
Lidhja midis kafeinës dhe demencës
Autorët e raportit të ri janë studiues nga Franca, të cilët përfunduan një studim të kryqëzuar duke përdorur të dhëna nga 263 njerëz që kishin ose dëmtime të lehta njohëse ose sëmundje të Alzheimerit midis 2010 dhe 2015.
Pjesëmarrësit plotësuan një anketë në lidhje me marrjen e tyre të zakonshme të kafeinës, sa kafe, çaj, çokollatë dhe sode pinin ose hanin në ditë. Ata gjithashtu iu nënshtruan vlerësimeve klinike, neuropsikologjike dhe biologjike.
Ata që mund t’i nënshtroheshin skanimit të trurit me rezonancë magnetike (MRI), dhe pjesëmarrësit gjithashtu dhanë mostra të gjakut dhe lëngut cerebrospinal të tyre.
Pjesëmarrësit u ndanë në dy kategori në varësi të konsumit mesatar të kafeinës:
- Ata me konsum mesatar të kafeinës të barabartë ose më pak se 216 miligramë në ditë u vendosën në grupin e “konsumit të ulët të kafeinës”.
- Ata me një konsum mesatar të kafeinës prej më shumë se 216 miligramë në ditë u vendosën në grupin e “konsumit të lartë të kafeinës”.
Një filxhan kafe përmban midis 113 dhe 247 miligramë kafeinë, ndërsa një pije energjike mund të ketë midis 41 dhe 246 miligramë kafeinë.
Pas përshtatjes për faktorë të tillë si mosha, gjinia, statusi i pirjes së duhanit dhe më shumë, studiuesit zbuluan se njerëzit që pinin më pak kafeinë kishin një rrezik më të lartë për amnestikë. Kjo do të thotë se ata kishin probleme me humbjen e kujtesës në mënyrë specifike, ndryshe nga dëmtimet e tjera njohëse jo-amnestike, ku dikush mund të ketë vështirësi të marrë vendimet e duhura ose të gjykojë se si të përfundojë një detyrë.
Efekti i proteinave amiloide
Studiuesit gjetën gjithashtu një lidhje interesante midis konsumit të kafeinës dhe niveleve të një proteine të quajtur amiloid në mostrat e lëngut cerebrospinal të pjesëmarrësve. Në mënyrë të veçantë, njerëzit që pinin më pak kafeinë kishin nivele më të ulëta plazmatike të amyloid-b 42 (Ab42) dhe raporte jonormale të llojeve të tjera të proteinave amiloide. Nivelet më të ulëta të Ab42 në lëngun cerebrospinal janë të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit.
Proteinat amiloide mund të grumbullohen së bashku në tru për të formuar pllaka, të cilat studiuesit besojnë se mund të çojnë në probleme me funksionin e trurit.
Aktualisht nuk është e qartë pse kafeina mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës, megjithëse ekspertët kanë teori.
“Kafeina mund të bllokojë formimin e beta-amiloidit nga proteina pararendëse amiloide. është vërtetuar”, tha Irina Skylar-Scott, asistent profesor klinik i neurologjisë dhe shkencave neurologjike.
Një pikënisje për kërkime të mëtejshme
Studimi zbulon lidhjen midis konsumit më të lartë të kafeinës dhe incidencës më të ulët të humbjes së kujtesës – kafeina mund të mos jetë shkaku.
“Studimet ndërseksionale si ky nuk mund të përcaktojnë kauzalitetin, kështu që ato janë një pikënisje për kërkime të mëtejshme. “Studimet e rastësishme të kontrollit mbi lidhjen midis konsumit të kafeinës dhe sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës mund t’i ndihmojnë studiuesit të mësojnë më shumë,” shtoi Skylar-Scott.
A mund të zvogëlojë kafeina rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës?
Tani për tani, është shumë herët për të sugjeruar që njerëzit duhet të shtojnë doza më të larta të kafeinës në rutinat e tyre si një mënyrë për të shmangur sëmundjen e Alzheimerit ose demencën, thonë ekspertët.
“Si mjekë, ne mund të rekomandojmë ndryshime në konsumin e kafeinës në mjedisin e ankthit ose pagjumësisë, por këto rekomandime nuk bazohen në rrezikun e çmendurisë,” tha Skylar-Scott.
Administrata e Ushqimit dhe Barnave këshillon që të mos konsumoni më shumë se 400 miligramë kafeinë në ditë. Shumë kafeinë mund të çojë në probleme serioze shëndetësore, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, palpitacionet, rrahjet e shpejta të zemrës, ankthin, problemet me tretjen, dehidratimin dhe problemet e gjumit.
Fatkeqësisht, përveç drejtimit të një stili jetese të shëndetshëm, studiuesit nuk dinë shumë se si mund të parandalohet sëmundja e Alzheimerit.
“Nuk ka asnjë ushqim apo përbërës të vetëm që është vërtetuar, nëpërmjet kërkimeve rigoroze shkencore, për të parandaluar ose trajtuar Alzheimer-in apo demenca të tjera. “Në fakt, nuk ka gjasa që një ushqim apo përbërës i vetëm të ketë një efekt të rëndësishëm të dobishëm kundër një sëmundjeje aq komplekse sa Alzheimer”, tha ajo për Claire Sexton.