Fakte interesante për yjet që ndoshta nuk i keni ditur

Fakte interesante për yjet që ndoshta nuk i keni ditur

Në të gjithë qiellin janë 9096 yje të dukshëm me sy të lirë. Për të parë më shumë, duhet të përdorni një teleskop për të zbuluar yjet më të zbehtë se sa mund të shohin sytë tuaj.

Ju mund të shihni vetëm rreth 2000 yje në një natë shumë të errët me sy të lirë nga çdo vend i caktuar në Tokë. Për ta bërë këtë, ju duhet të vëzhgoni në një natë pa hënë dhe të jeni larg burimeve të ndotjes nga drita.

Astronomët vlerësojnë se ka një trilion yje në galaktikën e Rrugës së Qumështit.

Yjet lindin në grupe në çerdhet e tyre yjore. Me kalimin e kohës, ata udhëtojnë nëpër Rrugën e Qumështit, larg çerdheve të tyre.

Shumica e yjeve udhëtojnë në galaktikë me shokë ose në grupime. Por jo të gjithë yjet e bëjnë këtë; Dielli ynë, për shembull, lëviz nëpër galaktikë pa një shok yjor.

Çdo yll që shihni në qiellin e natës është më i madh dhe më i ndritshëm se dielli ynë.

Yjet janë trupa të zinj.

Nuk ka yje të gjelbër.

Dielli ynë është një yll jeshil.

Dielli ynë është një yll xhuxh.

Yjet nuk vezullojnë.

Vrimat e zeza nuk thithin.

LEXO EDHE:

Back to top button