Familja e kursyer: Si të blini ushqim një herë në dy javë?
Në një kohë kur jeta po bëhet gjithnjë e më e shpejtë dhe e shtrenjtë, shumë familje po kërkojnë mënyra për të kursyer kohë dhe para. Një metodë efektive për arritjen e këtij qëllimi është blerja e ushqimit një herë në dy javë.

Blerja e sendeve ushqimore një herë në dy javë mund të jetë një sfidë, por me planifikimin dhe organizimin e duhur, mund t’ju kursejë kohë dhe para. Çelësi është planifikimi i kujdesshëm i menusë, krijimi i zgjuar i listës së blerjeve dhe ruajtja e duhur e ushqimit. Mos harroni të jeni fleksibël dhe kreativ me vaktet tuaja për të reduktuar mbetjet ushqimore.
Si mund të zbatohet ky parim i blerjes dhe gatimit nga një familje katër anëtarëshe në Maqedoni?
Duke ndjekur këto këshilla, ju mund të transformoni mënyrën se si blini dhe konsumoni ushqimin, duke e bërë procesin më efikas dhe ekonomik. Mos harroni, qëllimi nuk është vetëm të kurseni kohë dhe para, por edhe të krijoni ushqime të shëndetshme dhe të shijshme për familjen tuaj.
Blini produkte me jetëgjatësi më të gjatë : Përqendrohuni te frutat dhe perimet që zgjasin më gjatë, si mollët, portokallet, patatet dhe karotat.
Ruani ushqimin siç duhet : Mësoni se si të ruani siç duhet lloje të ndryshme ushqimesh në mënyrë që të zgjasin më gjatë. Për shembull, ruani patatet dhe qepët në një vend të errët dhe të thatë.
Ngrijeni zgjuar : Ngrini pak nga mishi dhe peshku juaj i freskët për javën e dytë. Gjithashtu, blini perime të ngrira që mund të përdoren në fund të periudhës dyjavore.
Planifikoni ushqimet tuaja në mënyrë strategjike : Përdorni përbërësit më të freskët në javën e parë dhe ruajini ato që zgjasin për javën e dytë.
Përgatitni disa vakte paraprakisht: Përdorni fundjavën e parë për të përgatitur disa vakte që mund të ngrihen, si supa ose tavë.
Përdorni metodën “i pari hyn, i pari doli” : Kur ruani sende ushqimore, vendosni artikujt më të rinj prapa dhe artikujt më të vjetër përpara për t’i përdorur ato në fillim.
Jini fleksibël : Edhe pse keni një plan, përgatituni të rregulloni menunë nëse disa përbërës prishen më shpejt se sa pritej.
Blini me shumicë : Për produktet që i përdorni shpesh dhe kanë një jetëgjatësi të gjatë, merrni parasysh blerjen e paketimeve më të mëdha ose blerjen e tyre nga një treg ose magazinë sipas peshës.
Ushqim i konservuar i bërë në shtëpi : Nëse keni fruta ose perime të tepërta, merrni parasysh të bëni mallra të konservuara shtëpiake si perime turshi ose marmelata dhe reçel.

Për të përfituar sa më shumë nga ushqimi që blini, ndiqni këto këshilla:
Përdorimi kreativ i përbërësve : Përdorni të njëjtët përbërës në mënyra të ndryshme. Për shembull, pula mund të përdoret për supë, zierje dhe sanduiçe.
Përgatitni ushqime të bëra vetë : Në vend që të blini ushqime të gatshme, përgatitini ato në shtëpi. Kjo jo vetëm që është më e lirë, por gjithashtu ju jep më shumë kontroll mbi përbërësit.
Komposto : Për mbetjet organike që nuk mund t’i shmangni, merrni parasysh kompostimin. Kjo jo vetëm që redukton mbeturinat, por gjithashtu krijon pleh të shkëlqyer për kopshtin tuaj.
Bëni ushqime të bëra vetë : në vend që të blini ushqime të paketuara, përgatitni versione të bëra vetë që janë më të shëndetshme dhe më të lira.
Blerja e ushqimit për dy javë mund të jetë një investim i rëndësishëm, por me planifikimin e duhur mund të kurseni para. Këtu janë disa këshilla për të blerë me një buxhet:
Mbani një sy në zbritjet : Përpara se të bëni pazar, kontrolloni zbritjet aktuale në supermarketin tuaj lokal6.
Blini produkte sezonale : frutat dhe perimet e stinës zakonisht janë më të lira dhe më të freskëta.
Krahasoni çmimet : Mos kini frikë të krahasoni çmimet midis dyqaneve të ndryshme për të gjetur ofertat më të mira.
Blini marka gjenerike : Shpesh, produktet me etiketa private të supermarketeve janë më të lira dhe me cilësi të ngjashme.
Përfitoni nga programet e besnikërisë : Shumë supermarkete ofrojnë programe besnikërie që mund t’ju kursejnë para me kalimin e kohës.

Çelësi për një zbavitje të suksesshme të blerjeve dy-javore është planifikimi i kujdesshëm i menusë. Filloni duke bërë një listë të vakteve për dy javë, duke përfshirë mëngjesin, drekën, darkën dhe ushqimet. Përpiquni të përfshini një shumëllojshmëri pjatash që përdorin përbërës të ngjashëm për të reduktuar mbeturinat.
Këtu është një menu e detajuar për dy javë për një familje me katër anëtarë, duke përfshirë tre vakte në ditë, me sasi të përafërt për katër persona:
Javën e parë
e hënë
Mëngjesi: Bollgur (400 g) me mollë (2) dhe mjaltë (4 lugë)
Dreka: Supë pule (1.5l) me perime, bukë (400g)
Darka: patate të pjekura (800 g) me salcë kosi (200 g) dhe sallatë me kastravec (400 g)
e martë
Mëngjesi: Vezë (8) me djathë (200 g), domate (2), bukë (400 g)
Dreka: Musaka me patate (1 kg patate, 500 g mish të grirë)
Darka: Sallatë me ton (2 kanaçe), misër (1 kanaçe), tranguj (2)
e mërkurë
Mëngjesi: Sanduiçe me djathë (400 g bukë, 200 g djathë)
Dreka: Troftë e pjekur në skarë (800 g), oriz (400 g), brokoli (500 g)
Darka: Pica me brumë shtëpie (500 g miell) dhe perime (400 g)
e enjte
Mëngjesi: Petulla (8) me marmelatë (200 g)
Dreka: Tigan me mish të grirë (500g) dhe perime (600g)
Darka: Makarona dhe djathë (500 g makarona, 300 g djathë)
e premte
Mëngjesi: Muesli (400g) me kos (800ml) dhe banane (2)
Dreka: Fasule (500g) me salcice (300g)
Darka: Omëletë (8 vezë) me kërpudha (400 g) dhe sallatë
e shtunë
Mëngjesi: Vezë të pjekura (8) me proshutë (200 g), bukë (400 g)
Dreka: Speca të mbushura (8 speca, 400 g oriz, 300 g mish i grirë)
Darka: Sallatë ton (2 kanaçe) me fasule (1 kanaçe) dhe misër (1 kanaçe)
të dielën
Mëngjesi: Tost francez (8 feta bukë) me shurup panje
Dreka: Pulë e pjekur (1,5 kg), pure patate (800 g), sallatë e përzier (500 g)
Darka: sanduiçe me pulë të pjekur të mbetur (400 g bukë)

Javën e dytë
e hënë
Mëngjesi: Bollgur (400g) me luleshtrydhe (400g) dhe mjaltë (4 lugë gjelle)
Dreka: Supë me perime (1.5l), bukë (400g)
Darka: Spageti Bolognese (500 g makarona, 400 g mish i grirë)
e martë
Mëngjesi: Vezë (8) me djathë (200 g), domate (2), bukë (400 g)
Dreka: Tavë mishi (500 g mish, 800 g perime të përziera)
Darka: Sallatë me patate (600 g) me vezë (4) dhe majonezë (100 g)
e mërkurë
Mëngjesi: Sanduiçe me proshutë (400 g bukë, 200 g proshutë)
Dreka: Peshk i pjekur (800 g), patate të ziera (600 g), spinaq (400 g)
Darka: byrek me djathë (500 g kore, 500 g djathë)
e enjte
Mëngjesi: Petulla (8) me lyerje me çokollatë (200 g)
Dreka: Pulë me oriz (600 g pulë, 400 g oriz)
Darka: Sallatë me ton (2 kanaçe) me misër (1 kanaçe) dhe tranguj (2)
e premte
Mëngjesi: Muesli (400g) me kos (800ml) dhe mollë (2)
Dreka: Thjerrëzat (500 g) me salsiçe (300 g)
Darka: Pica me brumë shtëpie (500 g miell) dhe perime (400 g)
e shtunë
Mëngjesi: Omëletë (8 vezë) me djathë (200 g), bukë (400 g)
Dreka: Sarma (12 sarma, 500 gr mish i grirë, 200 gr oriz)
Darka: patate të pjekura (800 g) me salcë kosi (200 g) dhe sallatë
të dielën
Mëngjesi: Vezë të pjekura (8) me proshutë (200 g), bukë (400 g)
Dreka: Mish derri i pjekur (1 kg), patate të pjekura (800 g), sallatë jeshile (400 g)
Darka: sanduiçe me mbetje derri të pjekur (400 g bukë)

Lista e blerjeve sipas menusë:
Frutat dhe perimet:
Patate 5 kg
Qepë 1 kg
Karota 1 kg
Domate 2 kg
Kastravecat 3 kg
Brokoli 500 gr
Spinaq 400 gr
Lakra 1 kg
Specat 1 kg
Kampionë 400 gr
Mollë 2 kg
Banane 1 kg
Luleshtrydhe 400 gr
Perime te perziera per supe 1kg
Marule 1 kg
Mishi dhe peshku:
Mish pule 3 kg
Mish i grirë i përzier 2.5 kg
Mish derri 1 kg
Salcice 600g
Troftë 800g
Peshk i bardhë 800 gr
Ton i konservuar 6 kanaçe
Proshutë 400 gr
Proshutë 200 gr
Produktet e qumështit:
Qumësht 3l
Kos 2l
Djathë 1.5 kg
Djathë kaçkavall 500 gr
Kosi 400 gr
Vezë 3 pako
Produkte të thata:
Oriz 2 kg
Miell 2 kg
Makarona 1.5 kg
Fasule 500g
Thjerrëzat 500g
Thekon tërshërë 1 kg
Muesli 400 gr
Ushqim i konservuar:
Bizele 2 kanaçe
Misër 4 kanaçe
Fasule 1 kanaçe
Ushqime të ngrira:
Perime të përziera 1 kg
Produkte të tjera:
Bukë 5 kg
Kore byreku 500g
Mjaltë 500 gr
Marmelate 200 gr
Lyerje me çokollatë 200 gr
Shurup panje 250 ml
Majonezë 200 g
Vaj gatimi 1l
Vaj ulliri 500 ml
Uthull 250 ml
Kripë, piper, erëza sipas nevojës
Kjo listë mund të personalizohet sipas nevojave dhe preferencave specifike të familjes. Gjithashtu, disa produkte mund të blihen në sasi më të mëdha për të zgjatur më shumë se dy javë.