Familja e kursyer: Si të blini ushqim një herë në dy javë?

Në një kohë kur jeta po bëhet gjithnjë e më e shpejtë dhe e shtrenjtë, shumë familje po kërkojnë mënyra për të kursyer kohë dhe para. Një metodë efektive për arritjen e këtij qëllimi është blerja e ushqimit një herë në dy javë.

Blerja e sendeve ushqimore një herë në dy javë mund të jetë një sfidë, por me planifikimin dhe organizimin e duhur, mund t’ju kursejë kohë dhe para. Çelësi është planifikimi i kujdesshëm i menusë, krijimi i zgjuar i listës së blerjeve dhe ruajtja e duhur e ushqimit. Mos harroni të jeni fleksibël dhe kreativ me vaktet tuaja për të reduktuar mbetjet ushqimore.

Si mund të zbatohet ky parim i blerjes dhe gatimit nga një familje katër anëtarëshe në Maqedoni?

Duke ndjekur këto këshilla, ju mund të transformoni mënyrën se si blini dhe konsumoni ushqimin, duke e bërë procesin më efikas dhe ekonomik. Mos harroni, qëllimi nuk është vetëm të kurseni kohë dhe para, por edhe të krijoni ushqime të shëndetshme dhe të shijshme për familjen tuaj.

Këshilla për një blerje të suksesshme dy-javore

Blini produkte me jetëgjatësi më të gjatë : Përqendrohuni te frutat dhe perimet që zgjasin më gjatë, si mollët, portokallet, patatet dhe karotat.

Ruani ushqimin siç duhet : Mësoni se si të ruani siç duhet lloje të ndryshme ushqimesh në mënyrë që të zgjasin më gjatë. Për shembull, ruani patatet dhe qepët në një vend të errët dhe të thatë.

Ngrijeni zgjuar : Ngrini pak nga mishi dhe peshku juaj i freskët për javën e dytë. Gjithashtu, blini perime të ngrira që mund të përdoren në fund të periudhës dyjavore.

Planifikoni ushqimet tuaja në mënyrë strategjike : Përdorni përbërësit më të freskët në javën e parë dhe ruajini ato që zgjasin për javën e dytë.

Përgatitni disa vakte paraprakisht: Përdorni fundjavën e parë për të përgatitur disa vakte që mund të ngrihen, si supa ose tavë.

Përdorni metodën “i pari hyn, i pari doli” : Kur ruani sende ushqimore, vendosni artikujt më të rinj prapa dhe artikujt më të vjetër përpara për t’i përdorur ato në fillim.

Jini fleksibël : Edhe pse keni një plan, përgatituni të rregulloni menunë nëse disa përbërës prishen më shpejt se sa pritej.

Blini me shumicë : Për produktet që i përdorni shpesh dhe kanë një jetëgjatësi të gjatë, merrni parasysh blerjen e paketimeve më të mëdha ose blerjen e tyre nga një treg ose magazinë sipas peshës.

Ushqim i konservuar i bërë në shtëpi : Nëse keni fruta ose perime të tepërta, merrni parasysh të bëni mallra të konservuara shtëpiake si perime turshi ose marmelata dhe reçel.

Maksimizimi i përdorimit të ushqimit

Për të përfituar sa më shumë nga ushqimi që blini, ndiqni këto këshilla:

Përdorimi kreativ i përbërësve : Përdorni të njëjtët përbërës në mënyra të ndryshme. Për shembull, pula mund të përdoret për supë, zierje dhe sanduiçe.

Përgatitni ushqime të bëra vetë : Në vend që të blini ushqime të gatshme, përgatitini ato në shtëpi. Kjo jo vetëm që është më e lirë, por gjithashtu ju jep më shumë kontroll mbi përbërësit.

Komposto : Për mbetjet organike që nuk mund t’i shmangni, merrni parasysh kompostimin. Kjo jo vetëm që redukton mbeturinat, por gjithashtu krijon pleh të shkëlqyer për kopshtin tuaj.

Bëni ushqime të bëra vetë : në vend që të blini ushqime të paketuara, përgatitni versione të bëra vetë që janë më të shëndetshme dhe më të lira.

Pazar me një buxhet

Blerja e ushqimit për dy javë mund të jetë një investim i rëndësishëm, por me planifikimin e duhur mund të kurseni para. Këtu janë disa këshilla për të blerë me një buxhet:

Mbani një sy në zbritjet : Përpara se të bëni pazar, kontrolloni zbritjet aktuale në supermarketin tuaj lokal6.

Blini produkte sezonale : frutat dhe perimet e stinës zakonisht janë më të lira dhe më të freskëta.

Krahasoni çmimet : Mos kini frikë të krahasoni çmimet midis dyqaneve të ndryshme për të gjetur ofertat më të mira.

Blini marka gjenerike : Shpesh, produktet me etiketa private të supermarketeve janë më të lira dhe me cilësi të ngjashme.

Përfitoni nga programet e besnikërisë : Shumë supermarkete ofrojnë programe besnikërie që mund t’ju kursejnë para me kalimin e kohës.

Planifikimi i menysë

Çelësi për një zbavitje të suksesshme të blerjeve dy-javore është planifikimi i kujdesshëm i menusë. Filloni duke bërë një listë të vakteve për dy javë, duke përfshirë mëngjesin, drekën, darkën dhe ushqimet. Përpiquni të përfshini një shumëllojshmëri pjatash që përdorin përbërës të ngjashëm për të reduktuar mbeturinat.

Këtu është një menu e detajuar për dy javë për një familje me katër anëtarë, duke përfshirë tre vakte në ditë, me sasi të përafërt për katër persona:

Javën e parë

e hënë

Mëngjesi: Bollgur (400 g) me mollë (2) dhe mjaltë (4 lugë)

Dreka: Supë pule (1.5l) me perime, bukë (400g)

Darka: patate të pjekura (800 g) me salcë kosi (200 g) dhe sallatë me kastravec (400 g)

e martë

Mëngjesi: Vezë (8) me djathë (200 g), domate (2), bukë (400 g)

Dreka: Musaka me patate (1 kg patate, 500 g mish të grirë)

Darka: Sallatë me ton (2 kanaçe), misër (1 kanaçe), tranguj (2)

e mërkurë

Mëngjesi: Sanduiçe me djathë (400 g bukë, 200 g djathë)

Dreka: Troftë e pjekur në skarë (800 g), oriz (400 g), brokoli (500 g)

Darka: Pica me brumë shtëpie (500 g miell) dhe perime (400 g)

e enjte

Mëngjesi: Petulla (8) me marmelatë (200 g)

Dreka: Tigan me mish të grirë (500g) dhe perime (600g)

Darka: Makarona dhe djathë (500 g makarona, 300 g djathë)

e premte

Mëngjesi: Muesli (400g) me kos (800ml) dhe banane (2)

Dreka: Fasule (500g) me salcice (300g)

Darka: Omëletë (8 vezë) me kërpudha (400 g) dhe sallatë

e shtunë

Mëngjesi: Vezë të pjekura (8) me proshutë (200 g), bukë (400 g)

Dreka: Speca të mbushura (8 speca, 400 g oriz, 300 g mish i grirë)

Darka: Sallatë ton (2 kanaçe) me fasule (1 kanaçe) dhe misër (1 kanaçe)

të dielën

Mëngjesi: Tost francez (8 feta bukë) me shurup panje

Dreka: Pulë e pjekur (1,5 kg), pure patate (800 g), sallatë e përzier (500 g)

Darka: sanduiçe me pulë të pjekur të mbetur (400 g bukë)

Javën e dytë

e hënë

Mëngjesi: Bollgur (400g) me luleshtrydhe (400g) dhe mjaltë (4 lugë gjelle)

Dreka: Supë me perime (1.5l), bukë (400g)

Darka: Spageti Bolognese (500 g makarona, 400 g mish i grirë)

e martë

Mëngjesi: Vezë (8) me djathë (200 g), domate (2), bukë (400 g)

Dreka: Tavë mishi (500 g mish, 800 g perime të përziera)

Darka: Sallatë me patate (600 g) me vezë (4) dhe majonezë (100 g)

e mërkurë

Mëngjesi: Sanduiçe me proshutë (400 g bukë, 200 g proshutë)

Dreka: Peshk i pjekur (800 g), patate të ziera (600 g), spinaq (400 g)

Darka: byrek me djathë (500 g kore, 500 g djathë)

e enjte

Mëngjesi: Petulla (8) me lyerje me çokollatë (200 g)

Dreka: Pulë me oriz (600 g pulë, 400 g oriz)

Darka: Sallatë me ton (2 kanaçe) me misër (1 kanaçe) dhe tranguj (2)

e premte

Mëngjesi: Muesli (400g) me kos (800ml) dhe mollë (2)

Dreka: Thjerrëzat (500 g) me salsiçe (300 g)

Darka: Pica me brumë shtëpie (500 g miell) dhe perime (400 g)

e shtunë

Mëngjesi: Omëletë (8 vezë) me djathë (200 g), bukë (400 g)

Dreka: Sarma (12 sarma, 500 gr mish i grirë, 200 gr oriz)

Darka: patate të pjekura (800 g) me salcë kosi (200 g) dhe sallatë

të dielën

Mëngjesi: Vezë të pjekura (8) me proshutë (200 g), bukë (400 g)

Dreka: Mish derri i pjekur (1 kg), patate të pjekura (800 g), sallatë jeshile (400 g)

Darka: sanduiçe me mbetje derri të pjekur (400 g bukë)

Lista e blerjeve sipas menusë:

Frutat dhe perimet:

Patate 5 kg

Qepë 1 kg

Karota 1 kg

Domate 2 kg

Kastravecat 3 kg

Brokoli 500 gr

Spinaq 400 gr

Lakra 1 kg

Specat 1 kg

Kampionë 400 gr

Mollë 2 kg

Banane 1 kg

Luleshtrydhe 400 gr

Perime te perziera per supe 1kg

Marule 1 kg

Mishi dhe peshku:

Mish pule 3 kg

Mish i grirë i përzier 2.5 kg

Mish derri 1 kg

Salcice 600g

Troftë 800g

Peshk i bardhë 800 gr

Ton i konservuar 6 kanaçe

Proshutë 400 gr

Proshutë 200 gr

Produktet e qumështit:

Qumësht 3l

Kos 2l

Djathë 1.5 kg

Djathë kaçkavall 500 gr

Kosi 400 gr

Vezë 3 pako

Produkte të thata:

Oriz 2 kg

Miell 2 kg

Makarona 1.5 kg

Fasule 500g

Thjerrëzat 500g

Thekon tërshërë 1 kg

Muesli 400 gr

Ushqim i konservuar:

Bizele 2 kanaçe

Misër 4 kanaçe

Fasule 1 kanaçe

Ushqime të ngrira:

Perime të përziera 1 kg

Produkte të tjera:

Bukë 5 kg

Kore byreku 500g

Mjaltë 500 gr

Marmelate 200 gr

Lyerje me çokollatë 200 gr

Shurup panje 250 ml

Majonezë 200 g

Vaj gatimi 1l

Vaj ulliri 500 ml

Uthull 250 ml

Kripë, piper, erëza sipas nevojës

Kjo listë mund të personalizohet sipas nevojave dhe preferencave specifike të familjes. Gjithashtu, disa produkte mund të blihen në sasi më të mëdha për të zgjatur më shumë se dy javë.

LEXO EDHE:

Back to top button